««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020906 ]
Ny teknik har givit trafikanterna mersmak

Världens största försök med hastighetsanpassning i fordon som kör i daglig trafik – ISA-projektet avslutas nu efter tre år. Resultaten presenterades på onsdagen. Acceptansen bland deltagande förare och allmänhet är mycket god. Vägverket ska installera utrustning i sina egna fordon som hjälper föraren att hålla hastighetsgränserna, s.k. intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA). Dessutom påskyndar Vägverket arbetet med att lägga in hastighetsgränser i vägdatabasen NVDB (Nationell vägdatabas).

- Vägverket tror starkt på den här idén. Genom att Vägverket går före kan vi bidra till att införandet av ISA får fart både i Sverige och internationellt. Denna typ av utrustning bör finnas som standard i framtidens fordon, och regler för detta bör finnas antingen som lagar eller som frivilliga överens-kommelser med bilindustrin. Dessutom bör man överväga att vid upphandlingar av offentliga tran-sporter ställa krav på att fordonen ska ha stöd för hastighetsanpassning, sa Vägverkets general-direktör Ingemar Skogö på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Bakgrunden till beslutet är de goda resultaten från Vägverkets storskaliga försök med ISA som pågått i tre år i Borlänge, Lidköping, Lund och Umeå kommuner.

- Vi kan nu konstatera att resultatet från ISA-projektet vida överskrider de förväntningar som fanns inledningsvis. Projektet har entydigt visat att det finns stora förutsättningar att använda ny teknik, såsom ISA, för att bidra till höjd trafiksäkerhet i tätorter. Sammantaget har trafiksäkerheten förbättrats väsentligt med ISA. Om alla hade denna typ av utrustning skulle antalet personskadeolyckor i trafiken kunna minska med 20-30 procent säger Torbjörn Biding, Vägverket, projektledare ISA-projektet.

ISA står för Intelligent stöd för anpassning av hastighet (”Intelligent Speed Adaptation”). Regeringen beslöt att Vägverket fick använda 75 miljoner kr för att genomföra ett storskaligt ISA-försök i tätort under 1999-2001. Totalt har 5000 fordon utrustats med stödjande och frivilliga system för att hjälpa bilisterna att hålla hastighetsgränserna. Försöket har genomförts i samarbete med Borlänge, Lidköping, Lund och Umeå kommun. Både privatbilister och yrkesförare deltog i projektet och olika tekniska lösningar testades. Projektet ska visa vad användarna tycker, hur tekniken integreras med fordonet och vilka effekter ISA har på trafiksäkerhet och miljö. För mer information www.vv.se/isa

Pressmeddelande från Vägverket