««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020812 ]
Vi kräver skyddsjakt !

LRF Väst och Jägareförbundet Göteborg & Bohuslän samt Norra Älvsborg kommer i dagarna att lämna in en ansökan om avlivning av en varg i Dals-Edsreviret. Under perioden maj till augusti har troligtvis en och samma individ härjat runt djurbesättningar mellan Ed och Hedekas. Denna vargindivid har uppträtt oskyggt runt bebyggelser, hundgårdar och djurbesättningar. Ett antal får har skadats och dödats, två hundar har skadats samt minst en katt har dödats.

LRF och Jägareförbundet avser med denna ansökan lösa ett stort problem som har uppkommit under denna period. Detta vargrevir som är mellan Halden, Ed och Hedekas har under tidigare år fållat få problem. Men förra vintern började problemen med att fyra jakthundar blev angripna av varg och i år från maj till nu har problemen ökat drastiskt. Förmodligen är det en och samma individ som har förorsakat dessa problem. Denna individ är den radiomärkta alfahanen som är 2-3 år och kommer ifrån Koppang i Norge. Hittills har fem fårbesättning fått besök av varg och totalt har 14 får skadats eller dödats. Dessutom har två hundar skadats och minst en katt dödats under perioden maj till augusti. Därtill kan eventuellt de fyra jakthundarna som förra vintern skadades räknas in i statistiken.

Otaliga observationer har gjorts på varg nära boningshus, djurhagar, hundgårdar och jaktförsök på tomten efter katt har observerats. Detta oskygga beteende är det som oroar lokalbefolkningen, djurägare med flera. En orsak till varghanens beteende kan bero på att där han kommer ifrån finns det gått om frigående får. På vilket sätt kommer valparna att präglas inom detta revir? Förmodligen kommer även dessa avkommor att ställa till problem där de etablerar sig i Sverige menar ordförande Göte Johansson för Jägareförbundet Norra Älvsborg. En ytterligare orsak är förmodligen att den del av reviret som vargen håller till är betydligt tätare med djurbesättningar än i norra delen av reviret. Detta visar också de problem som man har i Väse i Värmland och Norduppland samt i Kalmar län.

Visst kan man förebygga många problem med att sätta upp elstängsel men frågan är akut och innan djurägarna ansökt och satt upp vargsäkra stängsel så finns problemen. Dessutom visar man ifrån Värmland beräkningar på att antalet djurbesättningar är så stort att statens bidrag till förebyggande åtgärder inte kommer att räcka på långa vägar. Bidragen idag täcker enbart för materialkostnad och inte för arbetet att sätta upp vargsäkra stängsel.

Problemen kommer att öka i höst med att valparna blir större och därmed kräver mer mat säger Stig Strandberg som uppmanar att myndigheten måste agera snabbt i denna fråga. Stig menar också att den skyddsparagraf som finns idag för att skydda sina djur är så otydlig och dålig att ingen vågar tillämpa den utan att det uppfattas som en brottslig handling.