««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020522 ]
I dag öppnas Birger Jarls grav

Varnhems klosterkyrka
Länsstyrelsen gav i går (tisdag) sitt tillstånd till ett öppnande av Birger Jarls grav i Varnhems klosterkyrka. Det är Västergötlands museum i Skara som tillsammans med arkeologer från Lunds Universitet ska undersöka skeletten i det som anses vara Birger Jarls grav.

Anledningen till detta öppnande är att man en gång för alla vill slå fast att det verkligen rör sig om kvarlevorna efter Birger Jarl (12??-1266), statsman av Folkungaätten, hans andra hustru Mechtild av Holstein (död 1288), samt Birgers son hertig Erik Birgersson (1250-1275), eller om det rör sig om några andra personer som vilar i "Varnhemsgraven".

Undersökningen anses vetenskapligt motiverad och kommer via moderna metoder att ge forskarna fördjupade kunskaper, en analys bör sannolikt rätt snart kunna ge svar på om det är Birger Jarls kvarlevor det rör sig om. Under tre dagar kommer undersökningen att pågå, därefter läggs skeletten tillbaka och graven stängs.

Gravöppningen kommer att filmas och i samband med att Stockholm firar 750-årsjubileum första veckan i juni kommer SVT:s vetenskaps- och teknikprogram Nova att visa öppnandet av Birger Jarls grav.

När Birger Jarl, som räknas som Stockholms grundare, föddes är osäkert (troligen omkring år 1205) men han var av Bjälboätten som härstammade från Östergötland. Någon stad lär han knappast ha byggt, men han lät troligen uppföra en befästning på den nuvarande Helgeandsholmen för att säkra inloppet till Mälaren. År 1248 blev han Sveriges jarl och därmed landets verklige styresman. Han blev den förste stiftaren av rikslagar, under 1250-talet påbjöd han de s.k. edsöreslagarna eller fridslagarna (kvinnofrid, hemfrid, tingsfrid, kyrkofrid). Birger Jarl dog år 1266 på Hjelmbolund och begravdes enligt traditionen i Varnhem.

Intresset för Birger Jarl har den senaste tiden ökat markant, bland annat genom Jan Guillous fjärde bok i "Arn-serien", Arvet efter Arn, som handlar om just Birger Jarl, samt att Stockholm i år firar 750-års jubileum, där Birger anses som grundare av staden.