««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020512 ]
Medeltida marknad i Skara

Under helgen arrangerades medeltidsdagar i Skara, ett stort utbud av blandade aktiviteter fanns att välja på för besökarna, allt från medeltidsmusik i domkyrkan, dans, tornerspel, marknad, barnföreställningar, stadsvandringar och medeltida mat.

Under lördagen hölls det medeltida marknad i Fornbyn, det sommarlika vädret lockade många besökare till de olika marknadsstånden och aktiviteterna. Här såldes mat, hantverk och kläder.

Klädseln hos besökare och försäljare på marknaden var rikt varierande, allt från jeans till medeltidsinspirerad klädsel, de flesta marknadsknallar hade dock någon form av tidsenlig klädsel. Här hittar vi järnsmeden som svettas vid ässjan i solskenet, slägghammaren svingas och olika bruks- och prydnadsföremål formas av vana händer.

Den städse närvarande munken som säljer godsaker hittar vi naturligtvis här som på de flesta medeltidsmarknader. Hans kanderade mandlar har en rykande åtgång tillsammans med klosternougat, gris av polka, söta och sura karameller, riddarlansar och lakritsrot.

Här fanns även stånd med keramik, kläder av medeltidsstuk, träsvärd, hjälmar och skor som troligen var senaste mode någon gång under medeltiden.

Vid en minibänk förevisades konsten att tända med eldstål, något som lockade såväl ung som gammal att pröva på, helt lätt syntes det inte att vara de första gångerna men de lärde sig fort.

Stefan Sjöberg som driver Bifrost Silversmide brukar också vara närvarande på de flesta marknader av detta slag. Han är ursprungligen från Årnäs men har nu sin butik och smedja i Mariestad och tillverkar kvalitetssmycken inspirerade från vår historia.

Lite längre in på marknadsgatan hittar vi hantverk av läder och bruksföremål av trä, gemensamt för alla hantverkarna är att de är sysselsatta med sitt hantverk under marknadsdagen så att besökarna kan studera hur föremålen kommer till.

Bröd av medeltidskaraktär såldes av bagaren Hans Madsen, ursprungligen från Gotland men nu boende på fastlandet. Han reser på marknader runt om i landet och säljer morotsbröd, Gotländskt slagbröd och mufflingar, som en medeltida variant av dagens muffins, flera smaker fanns att välja på för den som letade fikabröd till kaffet. Slagbrödet var förr vanligt och bakades över hela landet, brödet brändes i gamla stenugnar.

Men vad vore en medeltidsmarknad utan riddare, och naturligtvis hittar vi även sådana i Fornbyn. De rider runt på stigarna för att visa upp sig och sina hästar, båda klädda i färgrann utstyrsel, senare samlades dom för tornerspel.

De gästande riddarna började sin uppvisning med att som första delmoment förevisa hur man klarade av "qvintanen", som är en halvfigur av trä som står på banans mitt. Riddarna skulle med sin tunga stridslans träffa qvintanens sköld, som då svänger runt sin egen axel och kedjan med klotet kommer farande med en väldig fart, här gäller det att undvika att bli träffad. Som konfrancier var självaste Arn, eller rättare sagt den person som i dessa trakter brukar förknippas med Jan Guillous tempelriddare Arn Magnusson, nämligen Glenn Frost. Han har den senaste tiden allt oftare fått rycka in som ett substitut för romanhjälten då tillställningar där riddaren Arn skall närvara blivit allt fler.

Den som ville avrunda besöket på marknaden och lära sig lite mer om Arn och den svenska medeltida historien kunde ställa sina steg till Västergötlands museum som bara ligger ett stenkast från Fornbyn. På museet finns utställningar både om Arn och medeltiden i Skara, man kan även följa med på en guidad visning för att lära sig ännu mer.

Den svenska medeltiden har verkligen blivit på modet, arrangemang avlöser varandra under sommaren, Arn-spel och marknad på Läckö, den populära Hova riddarvecka, Arn-dagar på flera olika platser, Arn-guidningar, resor i Arns fotspår, och så förstås medeltidsveckan i Visby. Mycket kretsar av naturliga skäl kring den fiktive tempelriddaren Arn, men om han kan vara en inkörsport till ett intresse för den faktiska medeltida historien så har säkert Arn de flestas välsignelse.