««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020427 ]
Astrid Lindgrens värld offentiligör årets program

Denna vecka möts 420 000 svenska barnfamiljer av ett ”Hoj, här kommer Karlsson”! Det är Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby som med sitt programblad presenterar sommarens attraktioner. Temat för året är ”Karlsson på taket” och besökarna lovas en ny och större Karlsson på taket-miljö med mer plats för fantasi och lek.

Karlsson på taket är het i år. I september har den första tecknade filmen om den lille mannen med propeller på ryggen premiär och på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby firas det med ett ”Karlsson på taket-år”. Man öppnar för säsongen torsdagen den 9 maj med en helt ny, större och roligare miljö för den runda köttbulleälskande sagofiguren. I Karlssons nybyggda hus ges barnen mer plats för lek samt möjlighet att se rollfigurer ur Astrid Lindgrens böcker på den nya större scenen man byggt för sommarens teater.

I Sverige är Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga de mest kära Astrid Lindgren-gestalterna men alla länder har sina favoriter och i Ryssland är Karlsson på taket populärast. Oavsett vilken sagofigur man favoriserar kan man, förutom Karlsson och Lillebror, under högsäsong möta dryga 40-talet av de mest älskade i olika miljöer i nöjesparken.

Karlsson på taket kan ses både som levande teater på stora scenen i Törnrosdalen och som dockteater där man gör en specialskriven föreställning för de yngsta åskådarna.

Astrid Lindgrens Värld är en park för både barn och vuxna. En lugnare aktivitet är den fasta utställningen om Astrid Lindgrens liv och konstnärskap vilken kan ses på Astrid Lindgren Gården som ligger i anslutning till parken. Där pågår även utställningen ”Astrids Illustratörer” där Kjell Hjelms samling av illustrationer ur Astrid Lindgrens böcker visas. Både kända och mindre kända illustratörer representeras och utställningen pågår fram till i september.

Fakta om Astrids Lindgrens Värld i Vimmerby

Astrids Lindgrens Värld

Allt började med att familjerna Isacsson, Soowik och Jalminger ville bygga en annorlunda lekplats till sina barn och deras kompisar. Vimmerbybor som de är föll tankarna på Astrid Lindgren och Emil i Lönneberga - helt naturligt. Ett litet Katthult med ladugård, bodar, snickarbod och allt därtill byggdes och blev väldigt populärt bland barnen.

Tanken att även andra skulle få uppleva en by med Astrid Lindgrens bokfigurer föddes och 1981 öppnade Sagobyn med lilla Katthult i skala 1:3 och 10 000 nyfikna som kom på besök. Idag har parken bytt namn till Astrid Lindgrens Värld och blivit ett populärt turistmål för barnfamiljer med drygt 300 000 besökare per år.

Astrid Lindgren Gården

Astrid Lindgren var en av våra folkkäraste barnboksförfattare. För att hylla henne ville man skapa en utställning om hennes liv och karriär. Astrid Lindgrens Värld och Vimmerby kommun samarbetade och med ett stort engagemang från Kungahus, politiker samt ett enormt folkligt stöd, bidrag från organisationer och näringsliv bildades Stiftelsen för bevarande av Astrid Lindgrens Gärning i mitten på 90-talet.

Stiftelsen har också som ambition att stödja och främja allmän barnkultur genom bland annat stipendieutdelningar och har HKH Kronprinsessan Victoria som beskyddare.

Då Astrid själv inte ville bli uppvaktad på sin 90-årsdag tillägnades hon, efter att ha gett sitt samtycke, istället Astrid Lindgren Gården. Gården byggdes i anslutning till Astrid Lindgrens Värld där en fast utställning skildrar hennes liv både som människa och yrkeskvinna.