««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020328 ]
Ett historiskt ögonblick vid Hornborgasjön

Den 23 mars genomfördes den officiella överlåtelsen av ansvaret för Hornborgasjön från Naturvårdsverket till Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Generaldirektör Lars-Erik Liljelund lämnar vid en ceremoni över förvaltningsansvaret till landshövding Göte Bernhardsson. Samtidigt presenteras projektsamordnaren för Hornborgasjön - Östen, Göran Westby.

Överlåtelsen av Hornborgasjön ägde i egentligen rum redan vid årsskiftet. Men idag, på Fågeludden längs Hornborgasjöns östsida, slås det fast. Hornborgasjön har skiftat huvudman - från Naturvårdsverket till Länsstyrelsen Västra Götaland.

Det var Naturvårdsverket som skrev svensk naturvårdshistoria genom att ta sig an - och ro iland - den största våtmarksrestaureringen någonsin. Nu är restaureringen slutförd, återstår att förvalta den fantastiska fågelsjön. Ett uppdrag som tillfaller Länsstyrelsen Västra Götaland.

För att förstå turerna kring dagens Hornborgasjön tvingas vi backa drygt 200 år. Då, under jordhungerns tid, försökte människorna sig på en sänkning av sjön. Detta för att skapa förutsättningar att odla upp maderna - alltså de låglänta översvämningsmarker som gränsar till sjön. Sänkningen var den första av fem som ägde rum mellan åren 1800 - 1935. Sjön avvattnades med hjälp av kanaler. Den sista sänkningen förvandlade sjön till en gyttjepöl, som ganska snart började växa igen. Bladvass, buskar och skog tog över.

Sjöns restaurering

År 1990 beslutade riksdagen att Hornborgasjön skulle höjas med cirka 85 cm. Målet var uttryckligt: att återskapa en varaktig fågelsjö.

Vattenståndshöjningen, som krävde ett enormt förarbete, ägde rum etappvis 1992-95. Det kostade naturligtvis en slant - drygt 100 miljoner kronor.

Följande har hänt:

  1. 1.200 hektar bladvass har tagits bort

  2. 700 hektar skogs- och buskmarker har avverkats

  3. 7 km kanaler har lagts igen

  4. Ett utskov (fördämning), en ny utloppskanal och en tre kilometer lång jordvall har anlagts
Sjön idag

Hornborgasjön kan beskrivas som grund och näringsrik. Djupet ligger på 1,5 meter - som mest! Det är på våren, under snösmältningen, som sjön är som djupast. Ungefär 60 procent av allt vatten som tillförs sjön kommer från Hornborgaån (Slafsan), nära Broddetorp.

Naturvårdsverket äger 65 procent av all mark i och närmast sjön. Resten ägs av privatpersoner eller utgör så kallade allmänningar - byägda marker. Hornborgasjön är naturreservat sedan 1999.

Sjön och kringliggande marker har mycket höga natur-, kultur- och friluftsvärden.

Hornborgasjön är en utpräglad fågelsjö - en av de förnämsta i landet. Området är naturligtvis mest känt för sina tranor, men tranorna är bara en liten del av alla fåglar som nyttjar sjön som rast- eller häckplats. En av fåglarna, den svarthalsade doppingen, har sin enda svenska förekomst i Hornborgasjön.