««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020320 ]
Stort intresse fokuseras på Forshem

Det lilla samhället Forshem har de senaste åren fått ett otroligt stort intresse riktat mot sig, bidragande orsaker är i allra högsta rad Jan Guillous böcker om tempelriddaren Arn Magnusson, Stefan Jarls dokumentärfilm om Gästgvargår'n men även intresset för Forshems kyrka och dess märkliga historia.

I skrifter har man funnit tecken på att det troligen har funnits en huvudgård i Forshem, den kan ha hetat Kinnegård eller Kinnes gård, arkeologiska undersökningar visar på att den troliga platsen för denna kan ha varit där den nuvarande prästgården ligger.

Det finns även det som tyder på att den rent utav kan ha varit en kungsgård, och då kanske placerad i Forshem istället för på Aranäs, som det spekulerats i. För det brukade vara kungen eller biskopen som uppförde den första kyrkan i en bygd, och om Aranäs var en kungsgård så varför byggdes inte den första kyrkan där.

Det finns inte många inventarier kvar i kyrkan sen medeltiden, bara en silverkalk, ett oblatfat, en liten kyrkklocka och några textilier, resten lade Gustav Vasa beslag på då han länsade landets kyrkor för att få in kapital att lösa ut den tyska Hansan med.

När ett av kyrkans gamla torn revs år 1891 så hittade man ett valv som indikerade på att det troligen har legat en stavkyrka på platsen, Forshem har kanske i forntiden varit ett kulturellt centrum, vilket även kan härledas till att kyrkan tillgägnats "den heliga graven orden" och kom att bli den enda gravkyrkan i norden dit pilgrimmer kunde vallfärda i orostider som ersättning för den farofyllda resan till Jesu grav i Jerusalem.

Men kvar står frågan om vem som donerade kyrkan, vilken högättad man eller kanske tempelriddare bekostade byggandet av Forshems kyrka. Kan han som vissa tror ligga begraven under kyrkans torn, kommer en utgrävning att genomföras som kan ge några ledtrådar till denna gåtas lösning. Och vilken roll har det mytomspunna men för längesedan försvunna Forsholms slott haft i denna historien, namnet tyder ju på en stark förbindelse med själva Forshem och kyrkan, Forsholm skall ju även ha haft status som länsborg och då varit väldigt betydande. Vart låg denna borg, vid Sjöråsåns mynning enligt tradition, eller någonstans i direkt närhet, det finns platser som terrängmässigt skulle ha varit bättre att placera en borg på med tanke på försvaret. Framtida forskning och utgrävningar kan säkert bidra till att vår bygds historia kommer får skrivas om, och rent utav ändra hela den svenska historien. Husaby, Forshem, Aranäs och Gum, är ställen som tyder på att här fanns det både kyrklig och kunglig makt koncentrerad, och teorierna om Svearikets vagga kanske nu så smått håller på att få sin lösning.

Det har nu även kommit ut två böcker om Forshem, "Tempelriddaren i Forshem" som är ett häfte på 30 sidor och tar upp lite om kyrkan och dess historia och tempelriddare i allmänhet. Den andra boken heter "Kristusgraven på Kinnekulle" och handlar om kyrkan och dess status som gravkyrka och tillägnad "den heliga gravens orden".

Det planeras även fler TV program om Forshem och dess historia, och man lär säkert göra ytterligare försök att komma kyrkans donator på spåren.

Förra sommarens rekordstora turisttillströmning till Forshem, dess kyrka och Gästgivaregård lär nog hålla i sig även denna säsong och kanske några till, ett nytt uppsving väntas när böckerna om Arn blir film och TV serie om några år.

BYGDEN KRING BERGET - Kinnekulle under 1000 år
Nyutkommen och rikt illustrerad bok om Kinnekulle av journalisten Agneta Tjäder och fotografen Christer Hallgren. En perfekt bok att ge bort i present eller julklapp, ca 180 sidor, inbunden, pris: 280 kr exkl. moms och porto. Kan beställas på Warne Förlags hemsida eller köpas hos bl.a. Vin och Pimpinella och Forshems Gästgivaregård.