««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020318 ]
Veckans miljöruta

I samband med Götene kommuns möjlighet att dela ut bidrag till person som kretsloppsanpassar sitt avlopp kommer en serie inom detta område att presenteras.

Vad är Urin?

Naturlig anrikning av näringsämnen

Människan har två utlopp, en för avföring (fekalier) och en för urin. Njurarna är världens bästa reningsverk då de separerar ut de värdefulla näringsämnena kväve, fosfor och kalium (NPK). Urin innehåller normalt mycket låga halter av mikroorganismer men 80 procent av kvävet och 50 procent av fosforn. Den mänskliga urinen har till 95% samma kemiska sammansättning som Blomstra. Visste du att den mängd näringsämnen en människa producerar i sin urin räcker till att gödsla och odla den mängd säd en människa behöver för sin överlevnad? Grundtanken är att betrakta humanurin som en värdefull resurs istället för ett avfall.

I det slam som bildas av dagens konventionella avloppshantering blandas den värdefulla humanurinen med fekaliernas bakterier, tungmetaller och andra gifter. Sortering vid källan i WC är det mest effektiva och snabbaste sättet att kretsloppsanpassa vårt samhälle. Dagens återvinning av avloppsslam möter motstånd på det urinåtervinning är bäst på. Med urinsortering koncentras näringsämnen, smittspridningsrisken försvinner och de fruktade tungmetallerna sorteras ut.

Bakterier och smittämnen

Ren urin har ett försumbart innehåll av mikroorganismer och kan teoretiskt sett användas direkt som gödningsmedel på åkrarna. I praktiken finns en risk för att fekalier stänker över till urinledningen i toaletten så därför rekommenderas en lagringsperiod om sex månader av urin innan användning, detta kallas hygienisering. pH-värdet i en källsorterad urintank beräknas vara upp mot pH 9, vilket innebär att de smittspridare som kommit in via felkommen avföring dör, även EHEC och salmonella.

Urinseparering och därtill återföring till kretsloppet är lösningen på problemet med övergödda vatten och undernärda åkrar.

Nästa vecka: Hur sortera urin?

Camilla Johansson
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Miljö- och byggförvaltningen