««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020225 ]
Ät S.M.A.R.T. - för hälsa och miljön - Veckans miljöruta

Veckans miljöruta

Ät S.M.A.R.T. - för hälsa och miljön

I förra veckans miljörutor gavs information om faktamaterialet "Ät SMART" som utarbetats av Centrum för tillämpad näringslära vid Stockholms läns landsting. Det handlar om att äta SMART både för hälsan och miljön.

Ät S.M.A.R.T. står för:
Större andel vegetabilier,
Mindre utrymme för "tomma kalorier, Andelen ekologisk ökas,
Rätt köttval, rätt grönsaksval,
Transportsnålt.

Den här veckan ska vi granska första delen av punkten "Rätt köttval, rätt grönsaksval ".

Det köttet vi äter mest av i Sverige är gris, nöt och kyckling. Men grisar och kycklingar hjälper oss inte att bevara våra beteshagar - de står inomhus och äter spannmål. Även om ekologiska grisar får gå utomhus och böka så hjälper de inte till med att bevara beteshagarnas biologiska mångfald heller.

Betande djur som nöt och får respektive lamm är en förutsättning för att bevara odlingslandskapets artrikedom. Om våra beteshagar växer igen försvinner många av de arter som finns där idag. Detta kan vi förhindra genom att äta beteskött. Djuren kan dessutom beta på arealer som inte går att odla på och konkurrerar då inte med annan odling. Förutom miljömässiga fördelar har kött från nöt och lamm även hälsomässiga fördelar, eftersom köttet är mera rik på järn än gris och kyckling. Nötkött från djur som är uppfödd på en stor andel spannmål ger däremot inga miljöfördelar. Vilt är kanske det allra bästa att äta ur naturresurssynpunkt. Många tycker att det är ett bra val ur etiskt synpunkt, eftersom viltet har fått leva enligt sina naturliga behov.

Det börjar dyka upp kött som är märkt med information om hur det har producerats. Exempel på sådan märkning är Naturbeteskött, Kapfrifolkött, Smålandskött, KRAV-kött mm. Om vi vill bevara vårt svenska kulturlandskap måste vi äta svenskt betskött.

För hälsan och miljö är det bra att äta kött men i måttliga mängder. Dubbelt så mycket lamm och lika mycket nötkött som idag, men bara hälften så mycket gris och kyckling. Med rätt köttval avses alltså inte bara beteskött utan en rimlig blandning av olika köttslag.

Mer information finns att hämta under www.sll.se/ctn under "mat och miljö".

Chris Hellström Miljö- och energisamordnare
Götene kommun
Miljö- och byggförvaltningen
0511/34 62 09
chris.hellstrom@gotene.se


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com