««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020205 ]
Miljöruta vecka 6

Veckans miljöruta

Ät S.M.A.R.T. - för hälsa och miljön

70 ton mat och dryck sätter vi i oss under ett genomsnittsliv. Både produktion och distribution av livsmedel, matlagning och hantering av avfall påverkar miljön. Ett intressant och användbart faktamaterial om hur vi bör äta för att både vi och vår planet mår bättre har nu tagits fram av Centrumet för tillämpad näringslära vid Stockholms läns landsting. Materialet kombinerar näringsrekommendationerna och de svenska miljömålen.

Ät S.M.A.R.T. står för:

Större andel vegetabilier,
Mindre utrymme för "tomma kalorier",
Andelen ekologisk ökas,
Rätt köttval, rätt grönsaksval,

Transportsnålt.

I de kommande miljörutorna kommer vi att kommentera alla dessa punkter närmare. Den här veckan ska vi granska punkten "Större andel vegetabilier".

Att infoga en ökad mängd grönsaker i sin matsedel betyder inte att vi alla måste bli vegetarianer. Enligt rekommendationerna från S.M.A.R.T. bör vi minska vår köttkonsumtion med 25%. En ökad andel vegetabilier innebär att vi får i oss en ökad andel mineraler, vitaminer, fibrer och antioxidanter.

Kött kräver mycket energi i produktionsledet. För att få fram ett kilo kött behövs det upp till 10 kilo spannmål. 75% av Sveriges spannmålsskörd används till djurfoder, dessutom importerar vi stora mängder soja, fiskmjöl mm för samma ändamål. Men kött är en viktig källa för mineraler som järn och zink. Vårt öppna odlingslandskap är också beroende av betesdjur och många marker lämpar sig inte för odling av grödor, inte minst av klimatskäl. Genom bete kan dock dessa marker utnyttjas effektivt.

För att ersätta kött bör vi äta mera baljväxter (ärtor, bönor, linser). Även importerade baljväxter kräver mindre energi än hemproducerad kött. Rådet i S.M.A.R.T. är att vi byter ut köttet två dagar i veckan mot baljväxter. Vad gäller övriga frukter och grönsaker bör vi äta 60% mer än idag, dock ej salladsgrönsaker. Dessa är ofta mycket energikrävande att producera men inte lika nyttiga.

Mer information finns att hämta under www.sll.se/ctn under "mat och miljö".

Chris Hellström Miljö- och energisamordnare
Götene kommun
Miljö- och byggförvaltningen
0511/34 62 09
chris.hellstrom@gotene.se


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com