««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020112 ]
"Det var en gång ....."

Skara medeltidsgille håller nu som bäst på att repetera ett medeltida teaterspel som kommer att framföras i Skara domkyrka framöver, spelet heter "Det var en gång ....." och innehåller hädelser och intriger som tilldrog sig under åren 1277 till 1304.

Foto: Skara Medeltidsgille
Ett 40-tal aktörer från Skara medeltidsgille kommer att ge exempel på viktiga händelser ur stadens historia för ca 700 år sedan. Domkyrkan kommer att förvandlas med modern teknik för att få fram den rätta tidsandan.

Spelet kommer att bjuda på en enormt vacker klädprakt och det är medlemmarna själva som har arbetat med att sy upp dessa tidstypiska dräkter.

Premiär blir det lördagen den 9 februari 2002 och kommer sen att följas av förställningar den söndagen 10 februari, fredagen 15 februari, lördagen den 16 februari och söndagen den 17 februari.

Här följer några scenbilder från spelet "Det var en gång ....."

Från nutid via asatid till medeltiden …..

Från nutid startar vi vår resa bakåt till den tid då grundstenarna för kyrkan lades. Via asagudar och missionären Egino via det stora kyrkbygget i Skara tas vi fram till slutet av 1200-talet då Magnus Ladulås var kung och började sitt samhällsbygge. I olika bilder får vi se hierarkin i landet under medeltiden.

Borgen

På borgen Gälqvist där fogden Mån Bengtsson fått besök av hertig Valdemar och den danske kungen Erik Klipping under dess härjningståg i gränslandskapen dyker kung Magnus upp och hur detta möte utvecklar sig handlar scenbilden.

Staden och hospitalet.

Scenbilden beskriver den lilla människans situation i landet år 1291 och vi återser Helena Arnadotter och får följa hennes intagning i hospitalet efter det att man upptäckt att hon led av spetälskesot.

Att leka med elden …...

Kung Magnus "gunstling" den danske riddaren Ingemar besöker borgen Gällqvist här i Skara år 1279 men bakom dörren lurar konspiratörer och riddar Ingemar mördas och drottning Helvig tvingas fly ut i staden. Om detta och om kung Magnus hämnd och hur denne med "kungliga knytnävar" återställde ordningen i landet handlar denna scen.

Katedralskolan

En scenbild som handlar om scolaren Botolf Magnusson och vad denne fick utstå vid Katedralskolan i Skara.

Lagen , skatter - pest och pina.

Om rättsskipningen, bödlar, tionde, skatteuppbörd och om ond bråd död handlar denne scen. Året är 1285 och scenen beskriver hur tionde lämnas till kyrkans tjänare, men även om hur man får problem med objudna gäster i tiondeladan och i kyrkan.

Törnetaggen

Bakgrunden till Törnetaggens historia innan en tagg från denna hamnade i Skara beskrivs inledningsvis i denna scen men tonvikten är lagd på den 3 september år 1304 då biskop Brynolf inträdde i sin kyrka i Skara efter en vandring från Lödöse där han mottagit en tagg ur Kristi Törnekrona. Skaraborna har gått man ur huse och i domkyrkan förberedes relikens ankomst. Vi får höra hur Brynolfs officium i form av "Törnetaggen" uppföres "för första gången".

År 1304 lämnar vi vår berättelse om människorna i staden Skara och återvänder till vår egen tid.


I dag har

namnsdag

Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com