Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 011209 ]
Bättre samarbete ska utveckla närsjukvården i ”Lidköpings-området”

Närsjukvården i ”Lidköpings-området” måste utvecklas för att öka tryggheten och förbättra tillgängligheten i vården. För detta krävs ett tätare samarbete mellan primärvård, sjukhusvård och den kommunala hälso- och sjukvården. Det konstateras i rapporten ”Framtidens hälso- och sjukvård i Lidköpingsområdet” som presenterades i dag. En väl fungerande närsjukvård förutsätter också att sjukhuset i Lidköping fortsätter att vara ett akutsjukhus. I ”Lidköpings-området” ingår Lidköping, Skara, Vara, Götene, Grästorp och Essunga kommuner.

I rapporten konstateras också att förlossningsvården kan fortsätta att bedrivas under förutsättning att man kan behålla kvaliteten och den medicinska säkerheten. Rapporten går nu vidare till hälso- och sjukvårdsstyrelsen för beslut.

Sjukvården kommer att utsättas för ett ökat förändringstryck under de närmaste decennierna. Invånarna blir äldre, efterfrågan på vård ökar liksom svårigheterna att rekrytera personal. Den vanligaste vården måste fortsätta att finnas nära människorna. För att möta denna utveckling måste sjukvårdens olika organisationer ta ett större gemensamt ansvar för invånarnas hälsa och vård och utveckla närsjukvården i området.

Dygnet runt

Närsjukvården består av flera olika delar som tillsammans svarar för grundtryggheten i vården. Oavsett tid på dygnet ska det vara möjligt att få tillgång till vård. Primärvården är basen i vården och ska vara den första instansen för medicinska bedömningar. Primärvården ska också medverka i akut- och jourverksamheten. Sjukhuset ska fortsätta att vara ett akutsjukhus och svara för den breda bassjukvården i form av specialistmottagningar, dagsjukvård och vård av inneliggande patienter. Resurser och beredskap ska finnas för att ta emot akuta sjukdomsfall dygnet runt. Kommunen svarar för grundtryggheten, ger vård åt allt fler äldre människor med kroniska sjukdomar och långa sjukdomsförlopp. Kommunen ger också hemsjukvård åt allt fler patientgrupper även med svåra sjukdomar.

Lång process

  • Att utveckla en väl fungerande närsjukvård i ”Lidköpingsområdet” är inget enskilt beslut eller en ny organisationsförändring. Det är i stället en process som sträcker sig över flera år. I rapporten finns ett antal förslag till åtgärder för att processen ska komma i gång:
  • Fortsatt dialog med befolkningen, patientorganisationer och intresseföreningar om behov, vilken vård som skall finnas och prioriteringar/ransoneringar.
  • Ett ”åsiktstorg”, liknande det som finns i Falköping, ska ge invånarna bättre möjligheter att hämta kunskap och ge synpunkter på vården.
  • Ett lokalt administrativt ledningsforum mellan hälso- och sjukvården i kommunerna, primärvården och sjukhusvården som får ansvaret för det fortsatta utvecklingsarbetet.
  • Ett policyråd för medicinsk vård och omvårdnad för närsjukvården. Rådet ska ta fram policydokument och samordna olika vårdkedjerelaterade projekt.
Utvecklas vidare

Inom flera områden bedrivs idag utvecklingsarbeten för att förbättra för patienterna. För att bättre utnyttja de gemensamma resurserna föreslås att följande arbeten/projekt utvecklas vidare som gemensamma projekt i närsjukvården:

  • En fortsatt utveckling av vårdkedjor för stroke, bröstsmärte- och diabetesprocesser.
  • Ett gemensamt arbete bör starta för att förbättra vården för de patienter som är färdigbehandlade på sjukhus men som är alltför sjuka för att direkt återvända till ett eget boende.
  • Samarbetet mellan barn- och ungdomssjukvården vid sjukhuset, primärvården, barn- och ungdomspsykiatrin, barnhabiliteringen, barnhälsovården och skolhälsovården bör utvecklas.
  • Samarbetet mellan primärvårdsläkare och internmedicinskt ansvariga läkare bör utvecklas så att patientsäkerheten ökar, väntetiderna kortas och akutinläggningarna minskas.
  • Rehabiliteringen bör samordnas kring människor, främst äldre, med funktionsnedsättningar och rehabiliteringsbehov.
Fortsatt förlossningsvård

I rapporten konstaterar man också att förlossningsvården vid Sjukhuset i Lidköping kan fortsätta att bedrivas under förutsättning att kvaliteten och den medicinska säkerheten kan bibehållas. Detta fordrar bland annat en nära samverkan med andra sjukhus, att personalens kompetens kan bibehållas och vidareutvecklas och att man kan fortsätta att rekrytera personal.

Får inte avstanna Rapporten är resultatet av ett samverkansprojekt mellan Västra Götalandsregionen och Lidköpings kommun som pågått sedan i våras. Syftet med projektet har varit att ta fram underlag för beslut om framtidens hälso- och sjukvård i Lidköpings-området. Under året har man hämtat in faktaunderlag och synpunkter om framtida behov från vårdens verksamheter i Lidköpingsområdet. Man har också haft dialog med befolkningen, patientföreningar, pensionärsorganisationer och andra intresseorganisationer.

Den politiska samverkansgruppen har ställt sig bakom rapporten. Gruppen betonar att den process som nu har inletts inte får avstanna och att de steg som har föreslagits bör starta omgående.

Rapporten överlämnas nu till hälso- och sjukvårdsstyrelsen för beslut.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com