Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 011206 ]
Övergångsstället har blivit farligare!

Övergångsstället har blivit farligare. Det är mer än ett år sedan den nya lagen om väjningsplikt trädde i kraft, men statistiken är dyster: dubbelt så många människor har skadats svårt, jämfört med året innan. Samtidigt visar en kartläggning som NTF gjort att över 1 000 ”farliga” övergångsställen ännu inte gjorts säkra eller tagits bort.
- Det här är mycket oroande, säger NTF:s vd Brittmarie Utterström. Väghållarna måste snabbt åtgärda problemet, polisen måste skärpa övervakningen samtidigt som det måste bli en betydligt bättre kommunikation mellan bilister och gående.

Det farligaste övergångsstället är obevakat, med två eller flera körfält i vardera riktningen. En bil som stannar i innerfilen lockar ut den gående i gatan, samtidigt som bilen i ytterfilen inte stannar.
Under några timmar gjorde NTF ett antal promenader på den här kategorin övergångsställen i centrala Stockholm. En rad incidenter inträffade. Inte på grund av illvilliga bilister utan mest på grund av att obevakade övergångsställen på två eller flerfältsvägar gör kommunikationen mellan bilist och fotgängare mycket svår.
- Vi trafikanter måste dela på ansvaret. Det är viktigt att fotgängare och bilförare söker ögonkontakt med varandra, men det är svårt på tvåfältsvägar, särskilt om ett stort fordon stannar i innerfilen, säger Brittmarie Utterström. Den gående måste då ut halvvägs och sträcka på halsen för att se vad som döljs bakom bussen eller lastbilen eller vad det nu kan vara.

Särskilt farliga platser i Stockholm är t ex Klarabergsviadukten eller Ringvägen, där bara vartannat övergångsställe är ljusreglerat. När bilisten får grönt ljus och accelererar kommer nästa, obevakade övergångsställe, som en totalt överraskning.
Vår stickprovsundersökning visade att praktiskt taget alla bilister verkligen försöker stanna, men överrumplas av övergångsstället utan ljussignaler.
Vägverket har sammanställt olyckstatistiken under perioden 1 maj -99 till 28 februari 2000 och jämfört med perioden 1 maj 2000 till 28 februari 2001.
Det visar att antalet döda på övergångsställen inte har minskat, 13 totalt, varav 8 på obevakade.
Dessutom är antalet svårt skadade alarmerande högt. 38 på obevakade övergångsställen före lagens genomförande, 76 efter.

Det är ännu för tidigt att vetenskapligt utvärdera statistiken, men den ger ändå en signal åt kommuner och vägverksregioner om snabbare åtgärder.
- Om nu vi trafikanter kan ta vårt ansvar är det väl högst rimligt att väghållarna tar sitt, säger Brittmarie Utterström. Det är också angeläget att polisen bättre prioriterar övervakningen på dessa platser.
I NTFs kartläggning har vi fått svar från 154 av landets 288 kommuner och från 3 av de sju vägverksregionerna (för resultat, se nedan). Totalt redovisas 767 farliga övergångsställen, men gissningvis finns det över 1000 i hela landet.

NTF

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com