Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 011111 ]
Välbesökt julmässa på Hellekis Säteri

Julmässan på Hellekis Säteri kunde väl knappast ha fått en bättre inledning än den fick i torsdags, snön vräkte ner och snart täckte ett vitt snötäcke marken, en perfekt inramning och start på årets traditionella julmässa.

Tyvärr så blev det mildväder och under lördagen, när rusningen till mässan var som intensivast, förvandlades området, och då i första hand parkeringsplatsen, till något som mer liknade en leråker. Men hade bilen väl parkerats och man kommit in i de olika utställningslokalerna blandades dofter och synintryck till något som utan tvekan starkt kunde förknippas med den svenska julen.

Vad som drog till sig mest besökare på mässan är kanske svårt att gissa, men många valde som första alternativ att besöka den stora matbod som inretts i "stora växthuset". Här var det fullproppat av delikatesser som hör julen och julbordet till, rökta korvar, sillinläggningar, godis i olika former, glögg, hemlagad senap, bröd osv.

Struts är väl ingen klassisk ingrediens på det svenska julbordet, men många av de som provsmakade de olika formerna av fågelköttet från gårdsbutiken "Broby Struts" är nog benägna att utöka eller ersätta delar av det traditionella julbordet med strutskött, det är ytterst välsmakande och dessutom innehåller det bara 2% fett. Förflyttade man sig ett par steg från ståndet med strutskött kunde man provsmaka svenskt mathantverk från Härjedalen i form av "Hällbröd", ett tunnbröd av råg, korn och vete, detta med smör och kanske rökt strutskött är en verklig delikatess i all sin enkelhet.

Matboden, dess dofter och provsmakningar erbjöd det mesta för att smaklökarna skulle bli tillfredsställda. Atmosfären och urvalet av varor andades verklig klass och kvalité, här fanns många småskaliga matproducenter som lagt ner hela sin skäl i produkterna man saluförde, och som man med omsorg tillrett av egna, hemliga eller mycket gamla recept. Här handlar det genomgående om kvalitetsmat där de bästa råvarorna har använts, ofta tagna från den egna gården. Två gånger om dagen hölls även modevisning i "växthuset", klädesplaggen som förevisades på "catwalken" kom från hantverkarna och "Butiken på landet", skinn och naturmaterial var det som dominerade. Under tiden man beskådade modevisningen kunde man slå sig ner vid de omgivande borden och avnjuta en fika eller en värmande soppa, som serverades av Vin och Pimpinella.

Att i detalj gå in och beskriva alla hantverk som ställdes ut i Säteriets ekonomibyggnader, stall och smedja skulle bli en mindre avhandling, här fanns ett antal av landets yppersta hantverkare representerade med sina produkter, som man gärna förevisade och berättade om. Men för att nämna några så passar väl en rustik och snygg halmbock från Ramåsa Stallet i Tomelilla in i bilden som skall förmedla julstämning, dessa konstnärligt utformade halmbockar och andra produkter av halmslöjd är en gammal tradition i de svenska hemmen som nu åter börjar få renässans. Bifrost silversmide från Mariestad förevisade tillverkning och smycken i silver, brons och guld, designen är inspirerad av vår Svenska historia, Tors hammare, riddarkors, tempelriddarkors ligger nu även i tiden, ringar av olika slag och mönster, allt av hög kvalité. Man samarbetar även med museer runt om i landet. Du kan göra ett besök på deras hemsida www.bifrost.se för att läsa mer om tillverkningen eller köpa deras produkter.

Tomtarna i alla dess former tycktes vara en aning färre än i fjol, men i "Smedjan" dök det upp några, och dessutom i en ovanlig och trevlig tappning. Det var Bromma Keramik som visade upp en liten knubbig och enkel tomte som i all sin anspråkslöshet charmade många besökare och lockade till inköp.

Traditionen med julmässa på Hellekis är ett trevligt avbrott i höstmörkret, vilket ytterligare förhöjs när mörkret faller på och hundratals marschaller lyser upp de anrika omgivningarna, och skapar en gemytlig stämning hos besökare och utställare, en tradition som har kommit för att stanna. Mässan är den största i trakten och lär med åren dra till sig allt fler och fler besökare då man nu etablerat ett rykt om att här erbjuds endast det bästa och allt har en känsla av yppersta kvalité.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com