Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 010815 ]
Årets älgjakt

Det är ett tag kvar till för många årets höjdpunkt, nämligen älgjakten. Snart kommer jaktlagen av länsstyrelsen få vetskap om sin älgtilldelning för året och vilka rekommendationer som ska gälla. Det har skett vissa förändringar mot de sista åren och därför vill vi från Jägareförbundet informera och förklara orsakerna.

Målsättning med älgstammen

En överväldigad majoritet av de sk lokala samråden anser att de vuxna älgarna i stammen är för unga och att andelen tjur är för låg. Av den anledning har Jägareförbundet inom Västra Götaland föreslagit en målsättning, som också antagits av länets viltvårdsnämnd, vilket innebär att tjurandelen av vuxna ska öka från idag ca 30% till 40%, samt av dessa tjurar ska högst 1/3 vara fjolingar.

Vad vinner vi på detta? Jo, genom att öka andelen tjur så kommer fler tjurar att överleva jakten och därmed bli äldre, vilket innebär att vi kommer få fram fler större tjurar. Att öka antalet äldre/större tjurar är bl.a. positivt under brunsten då konkurrensen ökar och de starkare anlagen förs vidare till kommande älggenerationer.

Vad innebär detta för årets jakt? För att få till denna förändring i älgstammen måste man skjuta färre tjurar än tidigare och för att inte stammen ska öka, vilket inte är önskvärt inom stora delar av länet, måste man istället skjuta fler kalvar. Länsstyrelsen har beslutat att införa kalvtilldelning igen och rekommendationen att spara tjurar med ett visst taggantal finns inte längre med. Detta verkar kanske märkligt om målsättningen är att minska jakttrycket på tjur och istället öka på kalv, men jag ska här försöka förklara varför.

Fri kalvjakt infördes i samband med inträdet i storlänet, som därmed tog det system som dessförinnan gällde i Skaraborgs län. Syftet var att detta skulle leda till att kalvavskjutningen skulle öka, men tyvärr fick det inte den effekten. Att sköta en älgstam innebär att man skjuter rätt antal tjurar, kor/kvigor och kalvar, kalven har i detta sammanhang alltså lika stort värde som vuxna och därmed bör det därför tilldelas. För att öka antalet tjur i stammen och samtidigt öka åldern har en del jaktvårdskretsar tillsammans med lokala samrådet, funderingar på att minska tilldelningen på vuxna och i stället kompensera med en högre kalvtilldening.

Att rekommendationen om sparande av vissa tjurar har slopats beror till största delen på att det uppstått en flora av olika system inom länet och respekten för länsstyrelsens rekommendation har urholkats. Mycket beror på att man på många håll inte sett någon effekt av detta sparande, medan man har gjort det inom andra delar. Här får man nu diskutera dessa frågor lokalt(t.ex. kretsvis eller länsdelsvis) och om man så tycker komma överens om mer lokala rekommendationer.

Den rekommendation som länsstyrelsen går ut med i år är att respektive jaktlag som har två älgar eller mer inte bör skjuta fler vuxna än kalvar och de som har två vuxna eller fler i tilldelning inte skjuter fler tjurar än hondjur. Om dessa rekommendationer följs så är vi helt övertygade om att inom några år kommer fler jägare och även andra naturintresserade få uppleva fler stortjurar i markerna än idag. Allt hänger på om det finns en vilja bland länets jägare att våga förändra älgavskjutningen en del mot vad man är van att göra.

Stefan Lindell/Jaktvårdskonsulent i Västra Götaland

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com