Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 010813 ]
"Garbo-torpet" visades på Hembygdens dag

I går (söndag) på Hembygdens dag anordnade Kinnekulle hembygdsförening visning av soldattorpet Åstorp i Västerplana, torpet är kanske mer känt under namnet "Garbo-torpet", då Örna-Lisa som bodde här enligt lokal tradition skall ha varit Greta Garbos biologiska farmor.

Torpet som är från 1700-talet är ett gammalt soldattorp, och här bodde soldater med no 339 i Höjentorps Compani. Sedan 50-talet har det disponerats av Kinnekulle hembygdsförening.

Under den gångna veckan har medlemmar ur hembygdsföreningen röjt sly och träd på torpets tomt så att det nu lyfts fram ur grönska och åter blivit synligt från vägen.

Föreningen skall söka medel för att göra en upprustning av det gamla torpet som är ett av tre soldattorp i Västerplana, men det enda som har den ursprungliga exteriören bevarad.

Sextus hette den siste soldaten vid Skarborgs regemente, Höjentorps Compani som bodde i detta torp. Fram till i början av 1930-talet bodde Örna-Lisa här, hon hade flera barn, en son hette Sven och det är han som enligt lokal tradition skall ha varit Greta Garbos biologiske far. Det har forskats en hel del om detta släktförhållande men helt klara på hur det förhåller sig är man inte.

Det finns dock brev bevarade som är adresserade till Sven Gustavsson till samma adress i Stockholm där Greta Garbos mor bodde. Sven var försvunnen under många år men till slut hittades hans grav på Haninge kyrkogård, han hade fått en fattigbegravning i mitten av förra seklet, märkligt nog har någon okänd bekostat en fin gravvård, vilket ger upphov till spekulationer.

Under söndagseftermiddagen dukades det upp ett gammaldags kaffebord i det soldattorpet och många besökare passade på att ta sig en kaffepaus efter man gått husesyn och studerat torpet och de gamla föremål som hembygdsföreningen och bygdens folk under åren bidragit med. Framöver finns det planer på att hålla huset öppet som museum.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com