Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 010716 ]
Kinnekulle Handel lever vidare

Några stenkast vid sidan av vägen mellan Hällekis och Medelplana, i riktning mot Munkängarna och Råbäck, ligger en av Kinnekulles forna lanthandelsbutiker, Kinnekulle Handel. Men vad många inte känner till är att det än idag pågår försäljning i den gamla affären.

Inbäddad i grönska och med en ålderdomlig bensinpump på gårdsplanen, som ett minne av svunna tider, är det inte mycket som skvallrar om att det fortfarande pågår verksamhet i affären, men en liten skylt med öppet och en välkomnade butiksdörr på glänt lockar en del passerande att stanna till för att göra ett besök för att se vad som finns till försäljning.

Inne i den forna lanthandeln träffar vi på butiksägaren Margith Eriksson, som drivit butiken sedan 1965, då den övertogs efter Birger Bengtssons Speceri- och Diversehandel. Men 1992 var det slut på speceri-
verksamheten då det blev allt svårare att få varor levererade till de små lanthandlarna. Men butiken kom trots detta att leva vidare i en liten annan skepnad, Margith satsade istället på att sälja presentartiklar, husgeråd, broderade dukar, tygbitar och en hel del annat, både gammalt som nytt.

Öppettiderna kan vara lite varierade, men står den lilla skylten med öppet vid vägkanten så är det bara att titta in på ett besök, och då Margith bor strax bredvid affären kan man ringa på dörren om hon är hemma, så öppnar hon butiken.

Man kan tro att det mest är passerande turister som ör ett stopp för att se vad som finns att köpa i den pittoreska lanthandeln, men så är inte fallet. De flesta av Kinnekulle Handels nuvarande kunder kommer från kommunen och även från de närliggande kommunerna, men när turistsäsongen nu har dragit igång så händer det då och då att en och annan turist stannar till för ett besök.

Har du vägarna förbi så skall du passa på att göra en visit, inne i den gamla lanthandeln kommer du säkert att göra ett och annat fynd då hyllorna är överfyllda av saker, ett och annat är säkert svårt att få tag i någon annanstans, t.ex. gamla vykort från Kinnekulle mm. Stanna gärna kvar en stund och ge dig i samspråk med Margith, hon är en mycket sympatisk person som har en hel del att berätta och känner till vad som händer och sker på bygden och vad som skett i trakten förr i världen.

Kinnekulle Handel lever vidare som ett pittoreskt inslag i Kinnekullebygden, med anor från den forna och stora lanthandelsepoken, då det fanns en eller flera affärer i varje samhälle och då man hade större möjlighet att välja var man ville göra sina inköp, en epok som nu nästan har gått i graven, ett fåtal finns kvar, men det är bara en tidsfråga när även dessa kommer att försvinna, vilket är en stor förlust för landsbygden och dess framtid.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com