Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 010715 ]
Riddarveckan i Hova

Under veckan som gått och nu i helgen har årets stora tilldragelse i Hova utspelat sig, det är den årligen återkommande Riddarveckan, som med åren blivit allt mer populär och drar till sig besökare i stora skaror.

Dagen börjar klockan 12.00 med att Hova Stadsvakt öppnar Riddarbyn med salut och tillkännager de dagliga händelserna, sen är det fritt fram för besökarna att gå på upptäckt i det myllrande folklivet i Riddarbyn, och det är nästan som att förflytta sig tillbaka till medeltiden med alla gycklare, eldslukare, riddare, krämare och smeder.

Marknadsutbudet var rikligt och det fanns en hel del att välja på, svärd och hjälmar till barnen är ett måste, kanderade varma mandlar går åt som smör i solsken, medeltids inspirerad mat fanns på ett flertal ställen, lyckostenar och olika sorters hantverk trängdes med olika former av smycken och lergods, allt i en härlig men salig röra.

När man flanerade i Riddarbyn träffade man då och då på trashankar till tiggare, en ensam riddare talade till folket och när det blåstes i ett horn så samlades barnen runt en sagoberättare som med stor inlevelse fängslade de församlade med sina hjältesagor, om man önskade höra mer så gick det bra att köpa en cd-skiva med berättelser, moderna ting kan vara till nya även för medeltidsfrälsta.

Statsvakten försöker hålla ordning på allt medeltidsfolket och om någon stackare inte sköter sig så är risken stor att han hamnar i stupstocken en stund. Här hittar vi även brinnande stubbar, doftande örter och magiska stenar och en hel den annat medeltida att hänge sig åt. Medeltids inspirerad musik spelades av en grupp som var tidstypiskt klädda och blev man sugen på något att äta fanns ett flertal ställen att välja på, bl.a. Ladulås Lada där man kunde få sig en skål kryddig kålsoppa á la Magdalena med bröd, öl och kaffe, när kvällen nalkades tändes kolgrillarna och i Ladulås Lada börjar ett glatt Gille, galne galten grillas här och serveras med hemlig sallad och utsökt kryddade Alströmare, och roar man sig varje kväll tillsammans med upptåg av gycklare, trollkarlar, riddare, spelmän och upptågsmakare.

För de yngre finns en hel del spännande att syssla med, barnens riddarland är ett eldorado för de äventyrslystna barnen, där kan de tumla runt i riddarborgen, tillverka egna medeltidssaker eller prova svärdet i stenen. Då och då besöket riddare, teatergrupper och gycklare Riddarlandet för att underhålla alla små prinsar och prinsessor, de kunde även vara med på en sagovandringen "I gycklarnas fotspår".

Fram på eftermiddagen drog nordens största riddarkortege genom Hovas gator och varje kväll drabbade riddare med frustande hästar samman i ett tornerspel i kampen om Svea Rikes krona, en drottning skall naturligtvis utses, som får äran att rida ärevarv med den vinnande hjälten. Upptåg med gycklare och eldslukare förgyller kvällen ytterligare.

Historien bakom:

Vid midsommartid i Hova år 1275 möts Birger Jarls söner i en strid om makten och kronan i Sverige. Magnus och Erik har med hjälp av danske kungen, Erik Kippling, byggt upp en arme och vältränat danskt och tyskt fotfolk samt riddare har marscherade upp till Hova. De möter här en bondehär som i all hast samlats ihop av kung Valdemar, dom själv sitter och spelar schack med en munk i Ramundeboda. Hans här blir förståss slagen och han tvingas avstå kronan till sin bror Magnus, som senare får tillnamnet Ladulås

Och frågan är om inte många av besökarna i Hova denna veckan tyckt sig märka av Arn´s ande svävande över hela tillställningen.

««  Tillbaka till förra sidan


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyheter via
Nyhetsrubriker.com