måndag 2000-06-26
000626
Midsommar fest

Inte heller i år hade det arrangerats något speciellt midsommarfirande i Falkängen i Hällekis, endast en ensam midsommarstång påminde om vilken dag det var. Med tanke på alla arrangemang som anordnas i Falkängen så är det lite besynnerligt att det inte anordnas något midsommarfirande, det skulle säkert bli välbesökt.

Desto mer folk hade sökt sig till Läckö slott, säkert ett par tusen personer uppehöll sig i slottets omgivningar. Det bjöds på medeltids-
marknad och gyckelspel, riddare och bågskyttar. Samtidigt var ju även årets utställning på slottet öppen.

Midsommarfirande på Läckö fyllde snabbt parkeringsplatserna med bilar, och man hade ordnat så att bussar gick fram och tillbaka till slottet från den yttre parkeringen så att folk skulle slippa att gå den biten.


000626
Mycket folk på marknad

I går var det midsommarmarknad i Falkängen, det ostadiga vädret lockade inte så mycket folk på förmiddagen, och det var heller inte så många knallar utefter Falkängsgatan denna gången. Men på eftermiddagen fullkomligt invaderades Falkängen av besökare, parkeringsplatser och vägar fylldes med bilar och det blev stundtals trångt på gatan som leder genom hantverksbyn.

Tunnbrödsbagaren som huserade i ett av de gamla garagen hade det jäktigt, kön med brödsugna fylldes ständigt på och de nygräddade tunnbröden hann aldrig svalna innan de packades ner i påsar för omedelbar försäljning. Ostdisken som var i samma byggnad, var näst intill lika välbesökt den.

Det övriga utbudet var liknade föregående marknader, godis, olika hantverk, hattar mm. En och annan tittade också in på den mobila utställningen "Tiden, Tingen, Tanken" som nu kommer att visas i Falkängen fram till den 2/7. Under dagen så uppträdde Orust Dragspelsklubb på scenen, och senare även Blå Jackor.

Liksom tidigare har påpekats så är det lite märkligt att man inte har satsat på att försöka anlägga en liten lekplats för barnen, område till detta finns det gott om, och det skulle säkert vara mycket uppskattat av de besöknade.


000626
Ny turistinformations tavla

Kommunen har under våren och försommaren börjat att byta ut de gamla turistinformations tavlorna runt om i kommunen, som nu hängt med i många år. De nya tavlorna ger turisterna lite bättre information om vad som finns att se på och runt Kinnekulle och hur man lättast hittar dit.

Nu har turen kommit till Hällekis, den gamla tavlan vid Hällekis Närköps parkering byts nu ut mot en ny som sätts upp i ett helt nytt trästativ med tak.

Detta initiativ från kommunens sida är ett led i att försöka främja turismen på Kinnekulle, flera andra åtgärder har genomförts och mer kommer att ske inom detta område i framtiden. Götene kommun är ju även involverad i projektet "Big Lakes", som går ut på att främja turismen runt några av de stora sjöarna i Europa.


000626
Utställningen Tiden, Tingen, Tanken

Under tiden 19/6 - 2/7 visas den mobila utställningen Tiden, Tingen, Tanken, i tre stycken baracker på hjul i Falkängen i Hällekis. Utställningen handlar om framåtskridandets villkor, och vilken framtid som vi egentligen tror på.

Projektet Framtidstro drivs gemensamt av länsmuseerna, Nordiska museet och den av regeringen tillsatta Millenniekommittén. Projektet stöds även ekonomiskt av Stiftelsen framtidens kultur.

Om man blickar tillbaka i tiden så har det varit en våldsam samhällsutveckling de senaste tvåhundra åren och det materiella välståndet har ökat. Bondesamhället har övergått i industrisamhälle och folk har flyttat från landet och in till staden. Vi har även gått från ståndssamhälle till demokrati, hur samhället kommer att utvecklas de närmaste tvåhundra åren år omöjligt att veta, i denna utställningen undersöks framåtskridandets villkor, genom historien och inför framtiden. Syftet är att skapa en diskussion om vår fortsatta färdriktning.


000626
Julavaruhuset byggs ut

Jula i Skara har nu startat en utbyggnad av varuhuset, ca 5000 kvadratmeter skall det bli i två våningar. På bottenvåningen skall ICA-Rimi flytta in och på övervåningen fyra butiker, vilka det skall bli har ännu inte meddelats.


Om denna sida visas separat, klicka här för att ladda alla ramar och komma till Hällekis Kurirens första sida. Hällekis Kuriren » » »  [ reload frames ]