onsdag 2000-06-14
000614
1000-år i dag

I dag sker det, Husaby firar sitt 1000-års jubileeum med pompa och ståt, är vädrets makter välvilligt inställda så förväntas det komma uppemot 10 000 besökare, och det kommer att bli trångt på de små vägarna runt Husaby. Här är programmet för dagen om ni av någon anledning inte sett det tidigare.

  • 11.00 Servering och utställningar öppnar
  • 12.00 Orgelmusik i kyrkan
  • 13.00 Götene musikskolas paradorkester spelar
  • 14.00 Dopet och tiden - Festgudstjänst
  • 16.00 Genom tusen år - Sång och allsång
  • 18.00 Tusenårsmässan - Urpremiär
  • 21.00 Aftonbön i Husaby kyrka
Entré: gratis


000614
Barnens marknad

På söndag klockan 11.00 är det barnens marknad i Falkängen i Hällekis. Alla barn upp till 13 år kan boka en plats för 20 kronor, man tar med sig en filt och sätter sig på gräset och säljer de prylar man tagit med för att försöka sälja.

För den erlagda avgiften får man en biljett som man under dagen kan lösa in mot korv och dricka. Det är föreningen Hantverkarna i Falkängen som arrangerar denna "barnens marknad" som är en årligen återkommande tradition.


000614
Stor grillfest på torget

På torsdag den 15 juni mellan 17.00 och 23.00, så anordnar Grisproducenterna en stor grillfest på Nya stadens torg i Lidköping. Man utlovar billig och god mat, underhållning, musik och dans. Det förväntas komma en stor publik då det anordnas aktiviteter för både stora och små.


000614
Man gripen för bilinbrott

Sen en tid tillbaka har det förekommit en rad bilinbrott på och omkring Kinnekulle. På pingstdagen lyckades polisen gripa en man från Göteborg på bar gärning när han höll på med ett inbrott i en bil vid Husaby kyrka.

Mannen dömdes i fjol för bilinbrott på bl.a. Kinnekulle men har åter sökt sig hit. Några medgivande om tidigare inbrott runt Kullen gjorde mannen inte och släpptes sen av polisen, då helgens tre inbrott inte var skäl nog för en häktning.


000614
Ingegerd åter till Husaby

Det var runt 1000 år sedan hon var i Husaby senast, men i måndags kom Olof Skötkonungs dotter Ingegerd tillbaka, men nu under namnet Heliga Anna och inte i mänsklig skepnad utan i form av en ikon.

Det var representanter för de ortodoxa kyrkorna i Sverige som samlats i Husaby med anledning av 1000-års firandet för att välsigna källans vatten. I en högtidlig procession fördes ikonbilden ner till dopkällan där ceremonin genomfördes.

Troligtvis döptes Ingegerd i samma källa som sin far, hon gifte sig senare med storfursten Jaroslav i Kiev och blev storfurstinna.

Efter många år och makens bortgång gick hon i kloster och blev nunna, och antog då namnet Anna.

Hon kom med tiden att bli ett av Rysslands allra viktigaste helgon, Anna av Novgorod.

Med anledning här av har Husaby och källan alltid varit av intresse för den ortodoxa kyrkan, och nu lagom till 1000-års firandet passade det bra att avlägga ett besök.


000614
Fiske i "Brottet"

När Cementa avvecklade sin verksamhet i Hällekis iordningställde man kalkstensbrottet efter sig, och en konstgjord sjö anlades.

De lokala sportfiskeklubbarna tog med tiden över ansvaret för sjön och driver nu en kortfiskesjö, där man kan fiska ädelfisk, i första hand regnbågsöring. Under året sätter man i ca 5 tom regnbåge, och under sommaren så är det nya isättningar var fjortonde dag.

Man kan meta, kasta, flugfiska och om vintern går det bra att pimpla om isen lagt sig, och det brukar den göra.

Storleken på fisken i sjön är varierande, de nyisatta regnbågarna brukar ligga runt 0,6 kilo, men under hösten sätts det i betydligt större fisk, så har man tur så kan man nog landa en öring på runt 5 kilo.

Ett fiskekort erfordras för att få tillträdet till detta fiskevatten, och med det i handen har man rätt till att ta upp tre fiskar.

Ett vindskydd finns i nära anslutning till sjön, där kan man avnjuta sin medhavda matsäck eller grilla sin nyfångade fisk.

Under våren så har klubbarna byggt en handikapp anpassad brygga för att underlätta fisket för dom som är rörelsehindrade, bryggan finns i sjöns norra kant, närmast uppfartsvägen.

Detta fiske har med åren blivit allt mer populärt, och i fjol så hade man rekord i antal besökare.

Som HK tidigare nämnt så är det besynnerligt att denna sjö inte fått något riktigt namn, utan benämns fortfarande efter 20 år som "sjön i brottet".


Om denna sida visas separat, klicka här för att ladda alla ramar och komma till Hällekis Kurirens första sida. Hällekis Kuriren » » »  [ reload frames ]