- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010630 ]
Fler möjligheter till övernattning på Djurö

Djurö nationalpark i Vänern är med sin säregna natur och svårtillgänglighet ett mycket besöksvärt utflyktsmål som man i framtiden hoppas att fler skall upptäcka.

Den norrländske skogspatronen Karl Kempe köpte vid förra sekelskiftet Djurö, på ön lät han bygga tre hus, fyrvaktarbostaden, jaktvillan och Djuröstugan. År 1991 blev ön nationalpark efter att under ett antal år ha varit naturreservat.

Djuröstugan har sedan tidigare använts som övernattningsstuga för allmänheten, men i framtiden finns behov av fler ställen att sova över på. Man håller nu som bäst på med att renovera och iordningställa fyrvaktarbostaden just för detta ändamål, men troligen så kommer man inte att öppna denna stuga under den kommande turistsäsongen utan först nästa år kan man utnyttja denna övernattningsstuga.

Den stora jaktvillan har nyligen renoverats utvändigt, en del virke har bytts ut och ny färg har strukits på. Men denna byggnad kommer för tillfället inte att hållas öppen för allmänheten då inredningen är känslig, kanske kommer det att ske en ändring av detta i framtiden.

Hur som helst så är Djurö en naturskön plats att besöka med alla omkringliggande öar där man kan göra strandhugg, en del är dock skyddade på grund av fågellivet. Har man tur kan man stöta på någon av de inplanterade dovhjortar som finns på huvudön när man vandrar fram längs de stigar som förbinder öns stränder.

««  Tillbaka till förra sidan