- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010621 ]
Landets populäraste gubbar

Vad vore den svenska midsommaren utan jordgubbar, dom är ju ett lika självklart inslag i midsommarmaten som sill och färsk potatis. Men säsongen är kort så det gäller att passa på att njuta av denna läckerhet.

Jordgubbens historia sträcker sig tillbaka till 1700-talet, då det sydamerikanska ananassmultronet korsades med det nordamerikanska scharlakanssmultronet, den framtagna hybriden korsades sen i sin tur med parksmultronet och på så sätt fick man fram det man idag kallar jordgubbar.

Den är ett av världens viktigaste kommersiella bär och har spritts över nästan hela jorden, och bara i Sverige odlas årligen runt 20 till 30 miljoner liter.

Det pågår ständigt utvecklingsarbete för att få fram nya sorter och i Sverige försöker man få jordgubbens storlek med arom av smultron.

Jordgubben smakar som allra bäst om den serveras solvarm eller rumstempererad, är den kyld så kommer den beska smaken att framhävas.

Det talas om dålig tillgång på denna läckerhet i år så det gäller att passa på att inhandla sina jordgubbar i tid om dom skall finnas med på bordet när vi bänkar oss för midsommarfesten i morgon.

««  Tillbaka till förra sidan