- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010616 ]
Skaga kapell återinvigs

Natten mellan den 1 och 2 januari år 2000 brann Skaga kapell ner till grunden, men det dröjde inte länge innan en aktion sattes igång för att få igång en återuppbyggnad. I år på midsommardagen kommer den lilla idylliska kyrkan att återinvigas på nytt.

Skaga kapell har anor långt tillbaka i tiden, gammalt virke som bevarats har daterats till 1130-talet och enligt sägnen skall här ha legat en gammal hednisk offerplats, vilket inte är så ovanligt då många kyrkor byggdes på dessa platser, kanske för att hävda kyrkans seger över hedendomen.

På 1800-talet fanns det enligt prästerskapet starka inslag av hedendom och offer kring Skaga och det kan ha bidraget till att kyrkan revs 1826.

Många sägner är förknippade med Skaga, bland annat den om jägarna som var i skogen och jagade tjäder, en pil missade bytet och träffade kyrkväggen på Skaga som då sedan länge varit övergiven och bortglömd i många år, men som nu upptäcktes.

Med den gamla kyrkan som förebild återuppbyggdes Skaga kapell igen 1960, det var den kyrkan som blev lågornas rov när vi passerade in i ett nytt millennium. Men skam den som ger sig, och likt en omtalad fågel Fenix reser sig än en gång det lilla kapellet djup inne i Tivedsskogarna upp ur askan.

««  Tillbaka till förra sidan