- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010614 ]
Renässans för pilgrimsrörelsen

På medeltiden vallfärdade folk i Sverige till olika heliga platser i landet, till exempel Alvastra kloster och Vadstena, där man kunde besöka Klosterkyrkan med den Heliga Birgittas reliker. Efterhand avtog pilgrimsfärderna upphörde inte förrän Gustav Vasa förbjöd dem 1544. Nu de senaste åren har de fått en ny renässans.

Pilgrimsvandringen börjar så smått att likna en folkrörelse, ett bra sätt att tillsammans med en liten grupp likasinnade bege sig ut på en vandring i naturen för att få både inre- och yttre upplevelser.

Sträcker sig vandringen över flera dagar så kan man övernatta i någon av kyrkorna eller på pligrimshärbergen som bland annat finns i Forshem. Det är enkelheten som gäller, en madrass på golvet duger gott för att sova några nätter.

För dagens jäktade och stressande människor är pilgrimsvandringen ett bra sätt att för en tid slippa jagas av klockan och fly vardagen för att kanske hitta meningen med sitt liv. Man behöver mer tid för sig själv och en vandring mot ett mål i vacker natur kan vara lösningen som fler kanske borde pröva på.

I Vadstena finns ett Pilgrimscentrum som drivs av Linköpings stift, man har till och med en egen präst och en egen hemsida på "Nätet", som du kan besöka om du vill veta mer om pilgrimsrörelsen.

I dessa dagar pågår Pilgrimsdagar i Forshems kyrka, från den 11 till 22 juni har man bl.a. dagliga visningar klockan 14.00 och kl 16.00. Samt andakt i kyrkan kl 18.00. Servering i pilgrimshärbärget kl 14.00 till 20.00, läs mer om detta på deras hemsida.

Läs även "En pilgrims dagbok"

««  Tillbaka till förra sidan