- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010608 ]
TBE-fara vid Vänern

En undersökning som gjorts av en överläkare på KSS i Skövde visar att det finns risk att man skall få fästingburen hjärninflammation (TBE) i vissa områden vid Vänerns strand.

Det är bara ett par procent av fästingarna som bär på smittan, så risken att få TBE betecknas fortfarande som liten. Men har man blivit smittad så går den inte att bota utan man får inrikta sig på att lindra smärtan.

Vaccineering rekommenderas dock för de som bor i området i Torsö socken och vid brofästet på fastlandssidan, dessutom i områden nära stranden från Sjöberg och Viknäsudde i Björsäter vidare förbi Årnäs och fram till den östra stranden av Sjöråsviken, öster om Hällekis.

Fakta om TBE
TBE är en hjärninflammation, viruset finns i blodet på däggdjur och kan via fästingens saliv spridas till människan. Den som smittats av TBE-virus, kan efter 1-2 veckor få influensaliknande symtom i form av lindrig feber, samt huvud- och kroppsvärk. Besvären varar upp till en vecka, varefter de flesta förblir friska. Men hos var tredje smittad sprids dock viruset vidare till hjärnan, och man insjuknar då igen med feber, svår huvudverk mm. Det finns inte någon direkt behandling mot TBE, men den som en gång har haft sjukdomen får ett livslångt skydd. Man kan vaccinera sig mot TBE (kostnad ca 1000 kr) och man får ett fullgott skydd, som bara behöver fyllas på med en injektion vart tredje år.

««  Tillbaka till förra sidan