- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010606 ]
Klosterportal

Cistercienserorden firade 1998 sitt 900-års jubileum på ett par hundra platser runt om i Europa, svenska representanter närvarade vid firandet i franska Citeaux.

Den svenska delegationen bildade vid detta tillfälle en grupp som man kom att kalla "Skaraborgs Kloster", vid senare kontakter med andra länders representanter beslöts det att man skulle försöka att anordna en "Cistercien route" i Europa.

Denna "route" skulle främja kontakterna mellan de orter som har anknytning till cistercienserorden, men även se till så att det blir lättare för turister att hitta till dessa platser.

Den svenska gruppen kommer att starta en Internet portal om denna "Europeiska route", den skall ge besökarna en grundlig information om historia, kartor, program, vägbeskrivningar, länkar till andra sidor med samma tema mm.

Hela det europeiska projektet söker nu EU-bidrag för att kunna genomföra sina planer, man beräknar att det totalt kommer att kosta runt 3 miljoner kronor, en del pengar kommer att komma från de berörda kommunerna i Skaraborg.

Cisterciensarna

År 1098 grundades Cistercienserorden som en reaktion på "vällevnaden" i de dåtida klostren, man ville återgå till de strängare Benediktinerreglerna.

Nära staden Dijon i Burgund uppfördes det första Cistersienserklostert, Citaux, nya kloster bildades sen genom att munkar från det första "utvandrade". Klostret i Clairvaux grundades 1115 av Bernhard av Clairvaux, som även han utvandrat från Citaux.

Bernhard var en mycket politiskt inflytelserik man och en av dåtidens största teologer, när han dog 1153 fanns 700 lekbröder och munkar i Clairvaux. Orden kom till Sverige år 1143 och ett kloster grundades i Alvastra av munkar från Clairvaux, som hade stöd från den Sverkerska kungaätten.

Från Alvastra spred de sig sedan vidare till Lugnås 1145-47 och till Varnhem 1150, då med stöd av den Eriksa ätten. Gudhems kloster grundades på 1160-talet.

Vid 1100-talets slut hade Cisterciensarna bildat runt 500 kloster i olika länder.

««  Tillbaka till förra sidan