- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010606 ]
Svenska flaggans dag och vår nationaldag

I dag den 6 juni firar vi vår nationaldag tillsammans med Svenska Flaggans dag. Nationaldagsfirandet i Sverige har ännu inte nått samma höjder som i vårt grannland Norge, och troligen kommer vi aldrig att få uppleva den nationella yra som i Norge förknippas med den 17 maj.

Tidigare firades den 6 juni enbart som Svenska Flaggans dag, men 1982 flagglagen också Svenska Flaggans Dag fick rang av nationaldag - den dag då vi vi hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick. Svenska flaggans dag firades för första gången år 1916, på Stadion i Stockholm, 1963 flyttades firandet till Skansen.

Historiskt är denna dag är förbunden med vår nationella frihet och vårt statsskick, då Gustav Wasa valdes till kung den 6 juni 1523, och den 6 juni undertecknades 1809 års regeringsform, den som gav oss så många viktiga medborgerliga rättigheter: samvetsfrihet, tryckfrihet och säkerhet till person och egendom. Den nu gällande regeringsformen meddelades den 6 juni 1973.

Den svenska flaggan har anor från 1550-talet, och det är just från den tiden som vi har de äldsta beläggen för att en blå duk med gult kors kunde användas som beteckning för något svenskt. Färgerna var hämtade från lilla riksvapnet med dess tre gyllene kronor på blått fält. Detta märke brukades som fälttecken för svensk trupp från Karl Knutssons tid vid mitten av 1400-talet, både till lands och till sjöss. Flaggan användes i första hand av kungen och hans krigsmakt, och vår förstra flagglag från 1620-talet föreskrev att flaggan med tre tungor skulle förbehållas örlogsfartygen, privata fartyg fick använda den tvärskurna varianten. Till lands hissades den tretungade flaggan vid militära anläggningar, så småningom också vid kungsgårdar och liknande.

Det finns förslag på att göra vår nationaldag till helgdag, men då produktionsbortfallet för en extra helgdag skulle bli runt 4 miljarder kronor så föreslår man att en annan helgdag plockas bort för att kompensera detta, och då anses det att annandag pingst borde upphöra som arbetsfri dag.

««  Tillbaka till förra sidan