- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010604 ]
Guillou fick medalj i Österplana

På Pingstdagen höll Västergötlands Fornminnesförening årsmöte i Österplana kyrka, en av de inbjudna gästerna var författaren Jan Guillou.

Utanför kyrkan pågick det försäljning av böcker och tidskrifter med lokalhistorisk anknytning, man kunde även köpa en kopp kaffe med tilltugg om man kände för en fika innan man gick in i kyrkan.

Det gick inte att ta miste på att Guillous popularitet har ökat lavinartat sen böckerna om Arn kom ut på marknaden, parkeringsplatsen vid kyrkan och områdena runt omkring var överhopade av bilar och kyrkan var i det närmaste fullsatt.

Kyrkoherde Carl-Henrich Falkenberg inledde med några välkomstord och efter att kyrkklockorna ringt in så sjöngs psalmen "I denna ljuva sommartid", därefter höll kyrkoherden en kortare gudstjänst.

Fornminnesföreningen som bildades 1863 har över 1100 medlemmar, årsmötena brukar man förlägga till olika intressanta platser i landskapet och nu stod Österplana på tur. Man höll sen sitt årsmöte med val av olika poster, revisionsberättelse mm. Man kunde konstatera att medlemsantalet ständigt ökar och att föreningen har det mycket gott ställt ekonomiskt. Ett förslag hade kommit in om en utredning om Dag Stålsjös betydelse för historieforskningen i Västergötland, föreningen skall nu undersöka om en sådan utredning kan göras och om den ligger inom föreningens intresseområde.

Sen var det dags för medaljutdelning, Jan Guillou fick Västergötlands Fornminnesförenings förtjänstmedalj för att han med sina böcker om Arn satt Västergötland i fokus och på ett fängslande sätt beskriver vårt landskap samt ökat intresset för Västergötlnads medeltida historia. Denna insats kan inte nog värderas.

Efter mötesförhandlingarna tog Jan Guillou över och höll ett anförande om "Arvet efter Arn", som även är namnet på den nya bok som kommer ut till midsommar.

Guillou berättade om bakgrunden till Arn böckerna, hur han letade efter en riddare att bygga berättelsen kring och från vilket landskap han skulle komma. Efter en hel del efterforskningar stod det klart att Västergötland och trakten kring Kinnekulle passade perfekt, kungarna som ligger begravda i Varnhem och stenrelieferna på Forshems kyrka var några av de saker som klargjorde att det var här som begynnelsen till nationen Sverige startade.

Han nämnde även lite om den nya boken och om hur lite det finns i källorna om bokens huvudperson, Birger Jarl. Inget finns nämnt om Birger före han var runt 50 år och det ger ju en hel del utrymme när det gäller att bygga upp en historia kring honom.

Guillou sade som avslutning att Gestilren, där kavalleri användes för första gången vid slaget 1210, och så gott som hela den danska hären tillintetgjordes, är för svenskarna vad Gettysburg är för amerikanarna, och tack vare detta talar vi idag svenska och inte danska, där föddes Sverige.

««  Tillbaka till förra sidan