- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010603 ]
Bok om Husaby biskopsborg

Mellan åren 1965-68 genomfördes en omfattande undersökning av ruinen av den forna Biskopsborgen i Husaby, dåvarande antikvarie vid Länsmuseet i Skara ledde arbetet under de första två åren.

En preliminär presentation av utgrävningen gjordes i Västergötlands Forminnesförenings tidskrift 1967, därefter har allt material förvarats i museets förråd då man har inte haft pengar till en mer ingående sammanställning.

Men nu har Länsstyrelsen i regionen satsat 200 000 kronor på detta projekt och den antikvarie som ledde utgrävningen på 60-talet har nu skrivit en bok som ingående redovisar undersökningarna som gjordes av biskopsborgen i Husaby. Boken som heter "Palatset som blev en borg" har tryckts upp i 1000 exemplar och finns nu att köpa på museet eller hos de lokala bokhandlarna.

Borgen var troligen från allra första början inte alls en borg, utan var snarare ett palats för biskop Brynolf Gerlaksson i Skara. Den uppfördes på 1480-talet av biskopen för att visa upp sin makt, och hade från början inte några försvarsfunktioner.

Men 1497 tillfångatogs biskopen av en folkhär, efter denna omtumlande händelse i biskopens liv insåg ha att det behövdes ett bättre skydd till sitt residens i Husaby, och han lät uppföra en omfattande försvarsanläggning.

Efter ett riksdagsbeslut år 1526 miste biskopen sitt stolta slott Läckö, med tillhörande gårdar, och det troliga är att strax efteråt även Biskopsborgen i Husaby togs i anspråk av dåvarande kungen, Gustav Wasa. Kort därefter har borgen förstörts, den har då inte varit i bruk i mer än 50 år.

Nästa sommar planerar Länsmuseet i Skara att anordna en utställning om medeltiden, då kommer bl.a. en del fynd från utgrävningarna vid Biskopsborgen i Husaby att ställas ut.

««  Tillbaka till förra sidan