- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010527 ]
Tolv timmars musik i Falkängen

I går arrangerades Musik på Bruket för 13:e gången på Falkängen i Hällekis, och aldrig hade väl Johan Olsson-Falk anat att så mycket folk skulle samlas på hans skogsäng omkring 200 år efter han lät sin ko gå på bete här.

Folk var i rörelse hela dagen, stannade till en stund och lyssnade, fikade i kafét och tittade in i de olika hantverkslyorna, uppskattningsvis var det över 500 personer som kommit för att avnjuta en halv dags musikunderhållning.

Som traditionen bjuder inleddes hela arrangemanget med att Hällekis Musikkår och Lidköpings Stadsmusikkår tillsammans med drillflickor började spelningen vid Hällesäter, marscherade sen genom samhället ner till Falkängen där många samlats utmed Falkängsgatan. Väl framme avslutade man med marschen General Cederskiöld.

Vädret denna dag skiftade från solsken till mulet och stundtals var vinden rätt kraftig, men detta påverkade inte publiken nämnvärt. De bägge musikkårerna under ledning av dirigent Lena Öberg inledde sen Musik på Bruket med Prinsessan Viktorias festmarsch, och fortsatte vidare med en blandad repertoar.

Till de minsta barnen stora glädje hade denna dag Rubens Maskinhistoriska Samlingar ställt upp en handvevad karusell från 1919. Den var inköpt i England och troligen den enda i sitt slag i Sverige, i England finns en till av detta unika slag som har tre hästar i bredd och inte har någon plattform, utan hästarna är frihängande. Två timmar tog det att sätta upp karusellen och lika lång tid att montera ner den.

Sedan var det dags för en musikfrågetävling, i Musikjakten spelades det olika låtar som en fråga ställdes till, och det var inte helt lätt att komma på svaren, som sen skulle visa sig i dragningen då ingen hade alla rätt. Som utslagsfråga fick man gissa längden på Tamburmajorsstaven.

Nästa punkt på dagordningen var att för femte året dela ut "Musikstipendium i Stig Jonssons minne", det delas ut till välförtjänt ungdom från bygden som en uppmuntran i musikens tjänst. I år gick stipendiet på 1500 kronor till Mari Wallander från Götene som även sjöng ett musikstycke som smakprov på sin musikaliska begåvning.

För att sen få in den rätta sekelskifts känslan så spelade Brunns-Sextetten från Hässleholm upp. Detta band i sina stiliga gammaldags uniformer har varit i Hällekis vid ett flertal tillfällen och man spelade musik från förr med tidstypiska instrument. Man inledde med Povel Ramels "Sorglösa brunn".

Brunns-Sextetten
Detta årligen återkommande musikarrangemang i Hällekis drivs runt med en del kommunala medel, intäkterna från Musik på bruket, men främst är det alla sponsorer som möjliggör detta arrangemang, och i år hade de som vanligt varit väldigt givmilda.

Vad vore denna musikfest utan ett tradjazz band, många kommer till Falkängen bara för att njuta av denna sorts musik. I år hade man bjudit in Göta River Jazzmen från Göteborg, det är ett rutinerat gäng som spelade en avspänd men svängig New Orleans inspirerad jazzmusik med många kända stycken som uppskattades mycket av den stora publiken. Bandet har dock utvecklat ett eget sound med influenser från både rythm & blues och gospel.

Så var det dags för att redovisa och utse vinnarna till den tidigare Musikjakten, och att det inte var så lätt att pricka in alla rätt visade sig då ingen hade tio rätt utan nio var det närmaste man kom. Nio lyckliga vinnare fick fina priser.

Bröderna Trück
En stunds paus stod nu på programmet, då kunde man passa på att spela på chockladhjulet, åka karusell eller kasta boll. Lotter såldes och var man sugen fanns både fika och korv och bröd att köpa. Rubens hade även ställt upp ett par traktorer av modell äldre till allmän beskådan

Efter pausen så blev det en stunds annorlunda tongångar mitt i all blåsmusik, Bröderna Trück från Töreboda äntrade scenen för en stunds underhållning med sång och dragspel, som avslutning på sitt uppskattade uppträde spelade man den kända låten "Some of this days".

Det blev lite kylslaget fram mot kvällningen och folk började så smått att droppa av, men ett 150-tal personer ur publiken valde att stanna kvar för att lyssna på nästa inslag som var Katarina Brass. Stora pukor bars upp på scenen och sen släppte
Göta River Jazzmen
man loss med en bred repertoar av gamla schlagers och nyare populär musik.

Som avslutning på denna musikaliska dag på Falkängen blev det dragning på Brukslotten, mängder av fina priser lottades ut som välvilliga sponsorer ställt till arrangörernas förfogande, första pris var en cykel från Rolf Perssons cykelaffär i Hällekis. Sen var den 12 timmars långa musikfestivalen
Katarina Brass
på Falkängen i Hällekis till ända. Dagen blev lyckad, det tyckte både arrangörer och besökare, det skapliga vädret bidrog nog även också till att så många kom och lyssnade denna majdag.

Kvällen på Falkängen var dock inte helt slut, för vid 21-tiden så blev det dans på lövad loge och i "Lyran", här spelade Chripells modern dansbandsmusik för de som kom för att ta sig en sväng om.

««  Tillbaka till förra sidan