- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010524 ]
Nu skall skrotbilarna bort

Den 17 maj startade en länsomfattande skrotbilskampanj för att få bort alla vrak från naturen, man behöver nu bara ringa 020-75 76 00 och anmäla var en skrotbil finns så kommer den att hämtas för transport till bilskroten helt gratis. Det går även att göra en anmälan på hemsidan för Stiftelsen "Håll Sverige Rent", www.hsr.se/skrot.

Uppemot en miljon bilvrak ligger och skräpar runt om i landet. Minst 10 000 skrotbilar - 6 500 ton metaller - beräknas finnas i Västra Götalands natur. Övergivna skrotbilar är en enorm belastning på vår miljö, dessutom har de ökat markant de senaste åren. Bilarna innehåller bland annat tungmetaller, motoroljor, plaster, batterisyror och andra farliga komponenter som istället borde återvinnas.

Bilskrotskampanjen är Håll Sverige Rents största enskilda publika satsning sedan 1970-talet. I ett första skede omfattas länen Skåne, Västra Götaland, Dalarna och Norrbotten av kampanjen. På sikt planeras projektet att drivas i alla Sveriges län.

Man kan rapportera fordon upp till 3,5 ton, och för att kunna stryka ägande måste registreringsbevis uppvisas, om det inte finns något utreds detta på plats.

Rapportering av skrotbilar kommer att hålla på fram till årsskiftet, och målet är att 85 procent av alla uttjänta fordon ska samlas in före år 2006.

««  Tillbaka till förra sidan