- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010524 ]
Nostalgi på Kinnekullebanan

Strax efter halv tio på onsdagsmorgonen hörde de som stod och väntade vid järnvägsstationen i Råbäck en ångvisslas ljud bort ifrån Hjälmsäters hållet, och strax syntes röken från ett annalkande ånglok.

Tåget med ett snälltågslok, så kallat B-lok, på 120 ton, kom stånkandes och pustandes längs med Kinnekullebanan i riktning mot Råbäck, efter sig drog det fem grågröna personvagnar, modell äldre. Loket var vänt i fel riktning då det idag inte finns någon möjlighet att vända det rätt i Lidköping där turen startade, så man fick backa hela vägen från Lidköping till Forshem.

När tåget stannade till vid stationen i Råbäck strömmade det ut mängder av barn, det var dagis- och skolklasser som passade på att få åka med ett riktigt ånglok, och medan tåget sen åkte vidare till Forshem så blev det utflykt för barnen i Munkängarna. Även i Forshem steg det av en hel del barn, dessa skulle säkert göra ett besök i Forshems kyrka. Återresan med ångloket påbörjades sen från Forshem klockan tolv.

Även några äldre tog tillfället i akt för att återuppleva minnen från den gamla goda tiden då ångloken var en vardaglig företeelse på landets järnvägar.

Även idag (torsdag) går samma tur och på lördag så kör man hela sträckan från Herrljunga till Mariestad, och enligt tågpersonalen finns då möjlighet att kliva på tåget och lösa biljett för att åka mellan vilka stationer man vill utefter banan.

Passa gärna på att uppleva en liten nostalgisk tågtur i den vårgrönskande naturen på Kinnekulles sluttning, stig gärna av tåget i Hällekis vid halvett-tiden där det under lördagen anordnas "Musik på Bruket", hem går sen att åka med ordinarie tågtur klockan 15.56 eller ordna skjuts så du kan vara med hela dagen i Falkängen och njuta av alla musikuppträden, tävlingar mm.

««  Tillbaka till förra sidan