- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010519 ]
Säsongen på Falkängen har startat

Längs med den idylliska hantverksgatan på Falkängen i Hällekis börjar nu vårens späda grönska fylla trädkronorna, säsongen har startat och besökarna börjar nu droppa in.

Allt känns och ser ut som vanligt men i grund och botten har det skett stora förändringar. Götene Kommun har nu inte längre ansvaret för anläggningen då den sedan nyår arrenderas av Kinnekulle Vandrarhem & Konferens AB, vilket i praktiken är det samma som Inge, Stefan och Sophia Johansson, lokalt kanske mera kända under namnet "Pingis".

I de gamla men renoverade bruksarbetarbostäderna har hantverkarna iordningställt sina lokaler där dom ställer ut sina tillverkade alster för försäljning och beskådan för de tusentals besökare som kommer till Falkängen varje år.

Keramikern Annika Eliasson har i år öppnat en egen butik i Falkängen, tidigare ingick hon i ett hantverkskooperativ. Butiken heter Krumeluren och de amplar och ljusstakar man kan beskåda inne i den lilla hantverkarlyan har ofta en lite speciell knorr som blivit Annikas kännetecken. En liten avdelning inne i butiken är själva verkstaden där hon tillverkar sina alster, hon ger även kurser i denna form av konsthantverk.

Redan nu börjar parkeringarna fyllas med biler under helgerna och allt fler och fler bussar med besökare hittar hit. Att det i år är en ny arrendator har inte påverkat något nämnvärt för hantverkarna utan de kan fortsätta sin verksamhet som tidigare år och hoppas nu på en god säsong.

Olika arrangemang finns planerade även för detta år, Musik på Bruket, marknadsdagar och uppträden kommer att avlösa varandra under sommaren. Barnens favoriter, de olika djuren som tidigare år funnits på Falkängen lär nog dyka upp i år också.

Några små museer finns även att göra besök i, vagnar, mineraler kan man titta på, även en gammal lanthandel och ett lägenhetsmuseum finns på Falkängen. Inför nästa säsong planeras nu ett Cementa museum, där man skall kunna få inblick i historien kring den cementindustri som på sätt och vis skapade samhället Hällekis. Lokalt engagemang och hjälp av Vänermuseet i Lidköping skall förhoppningsvis möjliggöra ett sådant till nästa säsong på Falkängen.

Falkängen är inte bara hantverk, här finns också ett mycket välbesökt vandrarhem som är rätt unikt, då det i varje rum finns både dusch och ett litet kök. Man satsar även mycket på konferenser och erbjuder en hel del kringaktiviteter för att få deltagarna att trivas och få en helhetsupplevelse.

Gallerian har gjorts om från konstgaller till serveringslokal med mottagningskök där konferensdeltagarna får sin mat serverad från Forshems Gästgivaregård, som drivs av Stefan Johansson, men det går även att hyra lokalen för speciella tillfällen. Tavlorna har inte helt försvunnit utan det kommer att ges plats för konstutställningar på Gallerians väggar.

Bor man på Falkängen kanske man vill ge sig ut och upptäcka Kinnekulle med omgivningar, då kan man hyra någon av de 50 cyklar som köpts in till säsongen och bege sig ut på de cykelleder som markerats med olikfärgade pilar. Lederna går i första hand på småvägar runt Kinnekulle och man har hjälp av den nya kommunkartan där de olika lederna markerats. Cyklar man på vägarna längs med Kinnekullebanan kan man ju alltid ta tåget tillbaka om vädret skulle bli dåligt eller om orken tryter, stationen i Hällekis ligger bara ett stenkast från Falkängen.

Det gemytliga kafét i Falkängen har i år arrenderats ut till Mia Krigström från Göteborg, hon har stor erfarenhet av denna bransch och har piffat upp kafét med ny inredning. Här kan det passa bra att ta sig en fika efter besöken i hantverksbodarna, eller en smörgås om man blivit riktigt sugen, barnen kanske heller väljer att dyka ner i glassboxen för att leta reda på sin favorit att svalka sig med. Kafét sköter även frukostserveringen till vandrarhemsgästerna som under sommaren kommer att bli många. Vid fint väder sitter man nog utomhus och fikar på de trädgårdsmöbler som finns uppställda bakom kafét och i anslutning till scenen där det då och då blir uppträden och musik, men det finns även gott om plats inomhus när vädrets makter inte visar upp sin allra bästa sida. Ett gemytligt ställe som varmt rekommenderas.

Lördagen den 26 maj är det dags för årets upplaga av "Musik på Bruket" på Falkängen, passa på och gör ett besök, lyssna till god musik, tävla, besök hantverkarna och avnjut en god fika tillsammans med de mångtaliga besökarna till detta årligen återkommande arrangemang som Hällekis Musikkår anordnar i den gemytliga och genuina bruksmiljön på Falkängen.

««  Tillbaka till förra sidan