- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010516 ]
Se upp för älgen

Nu är kollisionsrisken extra stor

Så här års är risken att kollidera med en älg extra stor. Det beror till stor del på att älgkorna stöter bort sina fjolårskalvar vilka då rastlöst vandrar runt och ofta kommer upp på vägarna. För att motverka att trafikanter drabbas av viltskador genomför SES, en samverkansgrupp inom jakt- och trafikområdena, en informationskampanj den 14- 18 maj.

Enligt SES sker cirka 95 viltolyckor varje dag i Sverige. Det är mer än hälften av det totala antalet trafikolyckor i landet. Varje vecka skadas 17 personer och ca 16 personer dör varje år i viltolyckor.

Informationskampanjen kommer att genomföras på platser där trafikanter nås i 17 av landets län. Bland annat kommer polisen, i samband med trafikkontroller, att dela ut en informationsfolder om riskerna att kollidera med vilt. I kampanjen deltar också jägare vilka spårar upp och avlivar trafikskadat vilt, informatörer från NTF och personal från älgskadefondsföreningen.

Under kampanjen kommer vägverket att göra hastighetsmätningar för att se om medelhastigheten förändras under kampanjen.

Sedan 1998 har Rikspolisstyrelsen drivit projektet SES vilket haft som huvudinriktning att bygga upp en viltorganisation i Sverige. Det är ett samverkansprojekt mellan polisen, Vägverket, Älgskadefondsföreningen, Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund och SOS Alarm. 17 polismyndigheter har byggt upp en organisation vilken består av 5000 frivilliga jägare. Deras insatser resulterar att skadade djur snabbt kan uppsökas och avlivas.

Projektet avslutades vid årskiftet men SES lever kvar som referensgrupp till vägverket när det gäller viltolycksfrågor. Även NTF och Naturvårdsverket har anslutits till gruppen och en handlingsplan har upprättats.

««  Tillbaka till förra sidan