- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010508 ]
NTF:s cykelvecka

Under vecka 19 satsar NTF på riksomfattande aktiviteter för att öka användandet av cykelhjälm bland den svenska befolkningen. Man anser att en lag om bärande av cykelhjälm skall införas så snart som möjligt och att det skall vara lika naturligt att ta på sig hjälmen när man skall ut och cykla likaväl som mopdister och motorcyklister gör detsamma.

NTF anser att folket behöver en lag för att göra det legitimt att sätta en cykelhjälm på huvudet när man skall ut på en tur, detta skulle kunna spar runt 15 cyklisters liv årligen.

De cyklister som fått icke dödliga skall- och ansiktsskador skulle ha varit 43 % färre om de använt hjälm, och 48 % av de lindrigt skadade skulle ha sluppit huvudskador. År 2000 använde 49,5 % av barn upp till tio år cykelhjälm, 30,4 % av grundskolebarnen, 11,9 % av de vuxna som tar cykeln till jobbet och 12,2 % är användandet av hjälm på allmänna cykelstråk.

Årligen skadas ca 30 000 cyklister, 5000 skadas och ett femtiotal dödas. Skallskador är vanligast och drabbar främst de som inte bär cykelhjälm.

««  Tillbaka till förra sidan