- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 0105507 ]
Drick grönt te och skydda huden mot hudcancer

Frisknet.com din hälsotidning på internet
Nu kan du köpa hälsoböcker på frisknet
Fyra koppar grönt te, eller mer, om dagen kan hjälpa till att förebygga uppkomsten av hudcancer, uppgav forskare på måndagen till nyhetsbyrån Reuters. Substansen är också effektiv som komponent i hudkrämer.

Grönt te, som är särskilt populärt i Asien där cancer är mindre förekommande än i västvärlden, innehåller antioxidanter som är kända för att förebygga hudcancer hos möss och som också kan verka förebyggande hos människor, visar en sammanställning av de senaste forskningsresultaten kring grönt te.

Tidigare forskning har indikerat att ämnen i grönt te, polyfenoler, kan döda tumörceller och svälta cancertumörer genom att begränsa tillväxten av blodkärl runt dem. - Med epidemiologisk forskning och försöken med möss som utgångspunkt kan vi påstå att fyra till fem koppar grönt te om dagen kan vara ett bra hjälpmedel för att förebygga uppkomsten av cancer, säger sammanställningens författare, Santosh Katiyar vid Case Western Reserve University, i en telefonintervju. Men han understryker att grönt te kan förebygga hudcancer, inte bota den. Själv dricker han två koppar grönt te om dagen. Sammanställningen presenterades i Archives of Dermatology, en tidning som ges ut av det amerikanska läkaresällskapet.

Det är blad och knoppar av camellia-plantan som utgör basen för både grönt och svart te. Men till skillnad från svart te, som har torkats sakta, ångas det gröna teet torrt direkt efter skörden, vilket gör att en högre halt av polyfenoler bevaras.

Källa CNN

««  Tillbaka till förra sidan