- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010505 ]
Hållbar Kinnekulleturism

Lagom till årets turistsäsong har det tagits fram lite nytt broschyrmaterial om Kinnekulle, dels en ny och tydligare vandringskarta samt en turistguide som kallas "Blommande Kinnkeulle". I den sistnämnda finns historiska fakta likväl som beskrivning av de natursköna platserna kring Kullen samt tips om sevärdheter.

Det räcker inte enbart med vacker natur och intressanta platser för att locka turisterna till Kinnekulle, man måste även se till att de trivs och hittar dit dom tänkt sig. Kinnekulle har varit lite eftersatt på denna fronten men nu tas nya tag och kommunen håller på att ta fram en turistplan som blir klar till hösten. Ett antal åtgärder skall genomföras för att få turisterna att trivas bättre i området.

Det som är på gång är en upprustning av vägnätet, bättre skyltning, underhåll av rastplatserna, information om Liljestenarna mm. Frågan är bara hur mycket pengar som kan avsättas till dess åtgärder.

Några av rastplatserna kring Kullen borde enligt HK:s mening göras om till riktiga rastställen men toaletter, informationstavlor, rastbord som även till viss del bör finnas under tak. Och med tanke på alla turister som letar sig till Hällekis under sommaren så vore den nu på sin plats att bygga några offentliga toaletter på en central plats i samhället. Att sen Hällekis står utan bensinmack sen ett antal år är heller inget plus i kanten när det gäller att hålla kvar turisterna i området.

Många av dagens turister nöjer sig inte bara med att åka och titta på natursköna och intressanta platser, de vill aktivera sig. Även på detta område har Kinnekulle legat efter men det börjar nu så smått att dyka upp olika aktiviteter här och var, turridning, seglats med vikingabåt, vandringar mm. Men det vill till ett större utbud av sysselsättning för de besökande turisterna om de skall stanna kvar i området kring Kinnekulle, så mycket finns fortfarande att göra innan Kullen har fått tillbaka sin forna dragningskraft när det gäller turismen.

««  Tillbaka till förra sidan