- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010505 ]
Kort om öl

Sommaren är i sakta antågande och med den kommer grillsäsongen igång, många väljer att skölja ner sin grillade köttbit med ett immande glas öl, här följer lite fakta om denna av många omtyckta dryck, som dock av andra ogillas skarpt.

Öl har funnits till i ca 7000 år och kan ha upptäckts av misstag någonstans i Babylonien när en jäsande bröddeg glömdes ute i regnet, denna bryggd kom långt senare att kallas öl.

Under vikingatiden var maten mycket salt för att den skulle kunna hållas ätbar, och man fick dricka rikligt till måltiderna. Vattnet var inget vidare, mjölk var för spädbarn och gamla, vin kände man knappt till, det blev istället öl som blev nationaldryck, tre till fyra liter om dagen rann ner i de törstiga vikingastruparna.

På 1700-talet var brännvinskonsumtionen uppe på en årsförbrukning på 46 liter per person, detta höll inte i längden och ledde till en social katastrof, samtidigt minskade öldrickandet.

Under 1800-talets början kom den Svenska nykterhetsrörelsen till och för att få folk att minska sin spritkonsumtion startade man kampen mot brännvinet under parollen "Krossa det fördärvliga brännvinet och drick istället det nyttiga och hälsosamma ölet". En paroll som dagens nykterhetsivrare säkerligen inte kan ställa sig bakom. Men ölet kom i och med detta att få en ny renesans.

Det öl som dracks var varmjäst, mörkt och smakade inget vidare, dessutom höll det sig inte så länge. Men i mitten på 1800-talet började man tillverka ett ljust, kalljäst öl i staden Pilsen i Tjeckien, detta moderna öl ökade snabbt i popularitet, och bryggerinäringen började ta fart på allvar.

Men i början av 1900-talet steg ölkonsumtionen igen och det satte fart på nykterhetsrörelsen som tidigare hade propagerat för ett öldrickande, man fick till ett totalförbud mot starköl 1922. Men mot recept kunde det köpas på våra apotek, man kan undra vilka krämpor som botades med denna dryck.

Förbudet resulterade i att brännvinskonsumtionen tog ny fart, motboken infördes för att komma tillrätta med problemet. När den sen avskaffades 1955 så kunde man återigen köpa starköl på Systemet.

År 1965 dök mellanölet upp i de svenska matbutikerna, och historien upprepar sig, öldrickandet ökade på nytt och kom nu att klassas främst som ett ungdomsproblem, vilket resulterade i att det förbjöds redan 1977, under högljudda protester.

Det gick inte att gå in på en restaurang för att ta sig en öl utan att samtidigt äta något till, men efter hand började myndigheterna släppa på serverings restriktionerna och det blev fritt fram att umgås över en öl som man vant sig vid när man varit på semester utomlands.

Sortimentet av öl blir allt större och större på Systemet, och man börjar nu bli mer nogräknad med vad man dricker och ställer högre krav på öl sorterna, och i likhet med vinet börjar man nu provsmaka och bedöma de olika märkena. Ölet får nu en bättre status och har blivit ett alternativ till vinet.

Ölets beståndsdelar:

Malt
De flesta känner säkert till att öl är en maltdryck, men hur många vet egentligen vad malt är. Malt är korn som fuktats, grott och torkats, 200 gram malt går det åt till en liter öl.

Humle:
Humle är dyrt och som tur är går det bara åt ett par gram per liter, det är ölets krydda som med sin beska smak utgör en balans med maltens sötma och jästens fruktighet, samt bidrar med en kyddblommig doft, som idag inte är så vanlig.

Jäst:
Det är bara under de senaste 200 åren som man förstått att det är jästen som gör att ölen jäser och omvandlar sen söta malten till öl.

Vatten:
Ölet består av 90 procent vatten, det måste vara rent och ha rätt saltinnehåll.

««  Tillbaka till förra sidan