- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010502 ]
Verner berättar om Kung Ring i Brännebrona

KUNG RING, legendarisk forntida kung, mystisk men ändå närvarande i våra trakter Visst fanns han, men vad vet man om honom? Många legender och myter finns. Vid berättarkvällen på Brännebrona Värdshus på fredag kommer Verner Lindblom och andra att skingra dimmorna något.

I tretti vintrar han fredlig och säll
styrt Nordlands söner,
och ingen gått missnöjd hem till sitt tjäll,
och hvarje qväll
hans namn gick till Oden med folkets böner.

Detta skrev Esaias Tegnér i sin Frithiofs saga. Gällde det den kung Ring som vi förknippar med namn som Ringsåsen, Ringsbacken med flera platser i närheten av Brännebrona? Det har troligen funnits fler kungar med namnet Ring.

Fredagen den 4 maj blir det berättarkväll på Brännebrona Värdshus, med bl.a. Verner Lindblom och en panel. Kung Ring har kittlat fantasin hos många. Tegnér berättar om Kung Ring i Frithiofs saga, i sin Suecia Antiqua et Hodierna avbildar Erik Dahlberg Kung Rings sten som då fanns på Ringsåsen, ca 500 meter från Brännebrona. Vad gjorde Kung Ring i våra trakter? Varför valde han just Ringsåsen? Är han kanske aktuell för ett nytt historiskt spel? Ja, frågorna är många och debatten kommer säkert igång under kvällen.

Följande evenemang på Brännebrona en vecka senare blir ett musikprogram

Bilden nedan föreställer Kung Rings sten på Ringsåsen, ur Erik Dahlbergs Suecia Antiqua et Hodierna som utkom 1716. Lägg märke till texten på latin som talar om Ringsåsen samt "templo Comstadiensi" som troligen är en felstavning av Holmestad (kyrka). Mellan träden till höger ses en gård, "Ringsåhs". Vet någon var stenen finns?

««  Tillbaka till förra sidan