- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010501 ]
Valborgsmässofirande i Falkängen

I går måndag samlades det runt 150 personer i Falkängen i Hällekis för att hälsa våren välkommen. Solen lyste på de församlade och det var inte utan att det kändes en aning vårlikt denna sista dag i April.

Strax före Hällekis Musikkår inledde med marschen Fanvakten så tändes en vårbrasa bakom scenen, kanske en ny tradition då detta inte förut varit brukligt.

Musikkåren släppte loss i några "riktiga" vårmelodier, "Vintern rasat ut", "Vårvindar friska" m.fl. innan årets vårtalare Christina Raud äntrade scenen. I sitt tal blickade hon bland annat tillbaka och talade lite om hur livet var i Falkängen när det bodde 64 familjer med många barn i Falkängshusen och hur man diskuterade när husen var på väg att förfalla på 70-talet, vad man skulle göra med dom och hur det sen blev.

Raud nämnde även lite om första maj demonstrationen, och menade att ungefär samma paroller finns i dag på plakaten som när det första demonstrationståget gick år 1890,, då liksom nu gällde det arbetsdagens längd. Hon tog även upp att varje person har sina speciella vårminnen, något som man just förknippar med vår, själv mindes hon tillbaka till sin barndoms vårar då hon äntligen fick ta av sig sina grova långstrumpor och springa barfota i gräset, en befrielse som för alltid kom att förknippas med våren. Avslutningsvis utbringades det ett fyrfalldigt leve för våren, därefter spelade musikkåren några stycken innan vårfirandet i Falkängen var tillända.

Musikkårens ordförande tog även tillfället i akt och passade på att dela ut program för den kommande tillställningen "Musik på Bruket" som i år kommer att arrangeras den 26 maj. Då kommer bl.a. Göta River Jazzmen, Brunns-sextetten från Hässleholm och Katarina Brass att medverka.

««  Tillbaka till förra sidan