- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010429 ]
Majblomman - 94 år gammal

Majblomman såldes första gången 1907 i syfte att bekämpa tuberkulosen och hjälpa dess offer. Beda Hallberg var sedan tidigare engagerad i den frivilliga fattigvården i Göteborg, men när hon såg den misär som tuberkulosen medförde såg hon ett större behov. Något rejält måste till.

Idén om en blomma som symbol växte fram. Majblomman skulle symbolisera vårens vilda blommor och skulle säljas inför en bestämd dag - första maj. Alla skulle ha råd att köpa, dessutom skulle hela insatsen bygga på frivillig medverkan. Genom personliga kontakter fick hon skolorna och scouterna att sälja blommorna.

Majblommans syfte är att hjälpa barn och ungdomar som bor i Sverige. Barn som har det besvärligt på grund sjukdom, handikapp eller social situation.

Barn hjälper barn
Närmare 150.000 barn säljer Majblommor varje år. Barnen tycker det är viktigt att de får vara med och hjälpa barn genom att de själva kan göra en konkret insats för barn på sin egen ort. Som en extra uppmuntran får barnen behålla 10 procent av det de sålt för, till exempelvis klasskassan.

En gång om året
Drygt två veckor, en enda gång om året ber Majblomman om ett bidrag. På dessa två veckor samlar vi in över 30 miljoner kronor.

Skolan och Scouterna
Skolan och scouterna har samarbetat med Majblomman sedan starten 1907. I skolan finns alla barn och här finns också en stor kunskap om barns situation och skolan kan söka anslag från Majblomman till sin verksamhet. Anslagen används i Majblommans syfte. Ett studiematerial finns om hur Majblomman kan vävas in naturligt i lektioner: matematik, svenska och som ett ämne att diskutera medmänsklighet.

Starka lokalt
I Sverige finns närmare 900 lokala Majblommekommittéer med 15.000 vuxna som arbetar helt ideellt. 2000 samlade Majblomman in totalt 32 miljoner kronor. Av detta gick 22 milj kr till barn i Sverige. Lokalkommittéerna delade ut 19 milj kr i lokala anslag och 3 milj kr gick till Majblommans gemensamma riksprojekt: Forskning om barn, Galtarö sommargård samt information om barns situation.

Majblommans närmaste lokalkommitté finns i Forshem, ordförande Doris Wänerskär, telefon 0510-540316.

««  Tillbaka till förra sidan