- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010429 ]
Vårhoppet i Götene

I går lördag arrangerade Svensk handel i Götene "Vårhoppet", olika aktiviteter anordnades på torget mellan klockan tio på förmiddagen till fem på eftermiddagen.

Man hade tur med vädret, det var visserligen inte strålande solsken hela tiden, men då och då tittade den fram mellan molnen och temperaturen steg till något som kan liknas vid vår, och stundtals var det rätt mycket folk i omlopp.

En hoppborg stod uppställd på torget som var mycket populär bland de yngsta besökarna av ljudnivån att döma, strax intill stod en korvvagn strategiskt placerad där man för en femma fick korv med dricka och bröd.

Götene brandkår var representeras med två bilar, i den ena passade de små på att pröva hur det kändes att sitta i en riktig brandbil och där förevisades också den utrustning som finns i bilen. Den andra bilen hade till uppgift att lyfta upp besökarna en bit upp i luften så att de fick se hur Götene ser ut från ovan, liftkorgen på bilen fick bekänna färg denna dagen då många passade på att få en tur upp i det blå.

Götene MK hade ställt upp några motorcyklar och en bil som man förevisade och passade även på att göra lite reklam för den familjedag man anordnar på Kinnekulle Ring den 1:a maj.

På den provisoriska torgscenen uppträdde diverse lokala förmågor under hela dagen, en av dessa som till uppträdet att döma hade inspirerats av flera av de stora Skaraborgska lokalkomikerna, skämtade bland annat om att en av Götenes många norrmän hade föreslagit kommunen att byta namn på Götene till Guttene, dels för att många norrmän har bosatt sig här och dels för att det Intrenetadressen skulle bli bättre.

Den stora begivenheten denna dagen var annars det fria fallet på 30 meter man kunde göra från en lyftkran. Det fungerar ungefär som Bungy-jump, man åker upp i en korg till ca 47-50 meters höjd. Man hänger i en sele och firas sedan ner i ett hål i korgens botten och blir hängande precis under, sedan drar instruktören en så kallad quick-release och man faller fritt med ändan nedåt ca 30 meter, och landar i det 10 x 10 meter stora nätet. Nätet är uppspänt inuti en uppblåsbar sarg som är ca 1 meter i diameter, tack vare att sargen viker sig och är upphängd i 4 st gummibungy´s som bromsar fallet, fångas man upp som i en strut.

Det fanns många modiga som ville prova på detta och korgen med hoppare åkte upp och ner så gott som hela tiden, de flesta av hopparna var tystlåtna men det fanns en och annan som gav upp vilda skrik på vägen ner till nätet, vilket frammanade publikens applåder. Men upplevelsen att få sväva fritt så som fågel ett par sekunder kändes säkert bra när hopparen väl landat tryggt i de dubbla skyddsnäten och firades ner till marken. Många av åskådarna denna dagen hade säkerligen kommit enkom för att titta på det fria fallet eller rent av pröva på.

De flesta var säkert nöjda med dagens arrangemang men det fanns dom som kom med kritik och menade att när man i vanliga fall värnar så mycket om miljön så skulle man inte ha tillåtet att det stod en stor kranbil på torget hela dagen och spydde ut avgaser i omgivningen, när vanliga bilar inte tillåts köra på tomgång i mer än någon minut, och även med tanke på kommunens ställda miljömål.

««  Tillbaka till förra sidan