- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010428 ]
Från filharmonikerna till Elin/Helena

Gästspelande konsertmästare helnöjd

Två föreställningar - i dag och i morgon - återstår av det nya musikdramat Elin/Helena som spelas i Skövde just nu. Det har fått ett varmt mottagande av både publik och press och de medverkande har all anledning att känna sig nöjda. En av dem är gästspelande violinisten Anna Lindal, till vardags konsertmästare i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm.

- Vi i ensemblen märker hur publiken är helkoncentrerad under föreställningen och det är typiskt att kommentarerna efteråt går ut på att det är "mäktigt" och "häftigt". Och det gör det ju roligt att spela - det blir en härlig stämning med ett givande och tagande mellan publik och ensemble, säger Anna Lindal.

Musik i Västs Staffan Albinsson, projektledare för Elin/Helena, är mycket glad över att Anna Lindal ville och hade möjlighet att medverka som konsertmästare i orkestern.
- Anna Lindal stod högst på min önskelista, säger han.
För konsertmästaren själv var det ingen tvekan - hon är nyfiken av naturen.
- Man vet ju aldrig med nya verk - det kan bli himmel eller pannkaka, säger hon.
- Men jag tycker att Fredrik Österling har lyckats väldigt bra. Musiken är välskriven både för instrumenten och för rösterna. Vi har haft väldigt roligt i den lilla orkestern. Det har blivit ett fint gäng av en samling musiker som aldrig spelat ihop förut. Jag är imponerad av den fina kvaliteten och engagemanget hos solisterna och kören här i Skövde. Anna Lindal har funnit sig väl tillrätta i sitt tillfälliga skövdeliv. Hon uppskattar bland annat kulturhuset och dess bibliotek mycket.
- Det är en riktig njutningsoas, säger hon.

Anna Lindal studerade först vid Musikhögskolan i Stockholm. Efter diplomexamen på violin där studerade hon vidare i Basel i Schweiz där hon bodde i ett tiotal år innan hon började pendla mellan Stockholm och Paris som medlem i den berömda ensemblen Trio des Lyres med just Paris som bas. Sedan cirka tio år är hon konsertmästare för Kungliga Filharmoniska Orkestern.

MIV

««  Tillbaka till förra sidan