- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010424 ]
Vart tog det "breda bandet" vägen

Det är inte mer än ett år sedan det var full fart på den svenska IT-branschen och det pratades vitt och brett om bredband och kabeldragning, regeringen lovade att 98 % av landets hushåll inom två år skulle ha tillgång till bredbandsuppkoppling. Nu har snart halva den tiden gått tills löftet skall vara uppfyllt, hur långt har man kommit, kommer ens hälften av hushållen att kunna koppla upp sig via bredband inom den utlovade tiden, troligen inte.

Utbudet av tjänster på Nätet utökas i rask takt, man kan sköta sina bankärenden, ladda hem blanketter från olika myndigheter, skattedeklarera och nästa år kommer man troligen att kunna lämna in sin självdeklaration via Internet. Men detta fungerar bara i teorin, i praktiken är allt väldigt långsamt och irriterande för alla som sitter med slöa modenuppkopplingar, och man kan bara beklaga att den omtalade utbyggnaden av bredbandsstandard verkar att ha avstannat totalt.

Men trots detta så är IT framtiden, en revolution i kommunikation som kommer att förändra samhället för all framtid, men för att lösa överföringsproblemen och få ny fart på IT-sektorn så måste bredbandsutbyggnaden snabbas på, förr kan inte konjunkturen vända i rätt riktning.

Landets kommuner som skulle vara med och medfinansiera utbyggnaden kan inte ställa upp i den omfattning som det var tänkt, två tredjedelar av landets kommuner går redan med förlust. Skulle man vara med och finansiera bredbandsnätet så får man plocka pengar från skola, vård, omsorg mm, vilket inte är någon vidare bra lösning. Och frågan är om det inte är staten som borde stå för en rättvis utbyggnad av infrastrukturen i landet istället för att ytterligare belasta kommunernas redan ansträngda ekonomi.

Risken med att utbyggnaden nu har avstannat är att företagen söker sig från småorter och landsbygd som inte har tillgång till den snabba bredbandsuppkopplingen, in till städerna som åtminstone till viss del fått tillgång till den nya tekniken.

Detta kommer att resultera i ökade regionala klyftor om det inte skapas samma möjligheter för alla i detta avlånga land när det gäller snabb dataöverföring. Allt fler hoppas nu istället på bredband via elnätet, flera elbolag har utlovat detta till hösten, fördelen är att man i så fall inte behöver vänta på någon kabel, bara att plugga in i de befintliga kontakterna och surfa i svindlande hastigheter, men för många är detta än så länge bara en dröm.

««  Tillbaka till förra sidan