- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010423 ]
Torsö på väg att bli ödebygd

Man hade stora förhoppningar på att Torsö skulle utvecklas i positiv riktning när man 1994 invigde Torsöbron och slapp ta färgan över till ön. Men så blev inte fallet, uppsvinget uteblev och nu är ön på väg att avfolkas.

I slutet av augusti i fjol lades öns enda lanthandel ned efter att ha funnits på ön i över 100 år, man tappade då inte bara möjligheten att handla utan även tillgång till post, bensin och utlämningsställe för systemvaror och medicin. Men det gick inte att driva affären vidare, konkurrensen från de stora butikerna i det närliggande Mariestad var för stor.

Den bofasta befolkningen minskar hela tiden i antal, nu finns det även risk för att skolan skall läggas ner, även turisterna sviker ön.

Skall Torsö få möjlighet att leva upp igen så måste trenden vändas, och byalaget på ön är trots motgångarna vid gott mod. Man kämpar nu för att få en servicepunkt till ön, ett ställe där det skall finnas post, livsmedel, systemfilial, apoteksvaror och information för turister.

Glesbygdsverket och Folkrörelserådet "Hela Sverige skall leva" ställer sig positiva till Torsös försök att få ett serviccenter till ön, frågan är nu hur kommun och region ställer sig till idén och om det går att få loss EU-pengar till projektet.

««  Tillbaka till förra sidan