- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010423 ]
Stora förändringar planeras vid Läckö

Ett åtgärdspaket planeras som skall sträcka sig över en tioårsperiod, och skall anpassa området kring Läckö Slott så att det återfår sin gamla karaktär och bättre passar in i den historiska miljön. Åtgärderna skall förhoppningsvis även stärka Läckö som besöksmål. Bakom detta förslaget står Lidköpings kommun och Statens Fastighetsverk.

Det är en hel rad med åtgärder som planeras, bland annat vill man flytta den nuvarande campingplatsen till ett mer undanskymt läge väster om hamnen, där den kommer att vara dold från slottet och inte störa den helhetsbild man vill åstadkomma.

I det området campingen idag ligger skall det istället beredas plats för de parkeringsplatser och toaletter som ligger vid Kungshamnen, där det istället skall göras om till ängsmark med en damm.

Väster om hamnen där den nya campingen skall anläggas kommer det även att uppföras en ny restaurang, den skall ersätta den nuvarande restaurangen som finns inne på slottsområdet, den nya kommer att bli på ca 400 kvadratmeter. Anledningen till detta är att köket i den nuvarande restaurangen utgör en viss brandfara för det gamla slottet.

Information om Läckö, dess natur och landskap skall inrymmas i en timmerbod vid Kungshamnens västra strand. En hantverksgård skall byggas med verkstäder för slottets underhåll, denna kommer även att vara öppen för besökare.

Värdshuset Vita Hjorten som ligger söder om slottet uppfördes på 1930-talet, den byggnaden vill man bygga till med 150 kvadratmeter.

För att öka trafiksäkerheten och samtidigt minska trafiken fram till slottet skall den sista biten av infartsvägen flyttas. Tio år räknar man med att det skall ta att genomföra alla åtgärderna, kostnaden är beräknad till ca 22.4 miljoner kronor, Lidköpings kommun skall bidra med 3 miljoner, resten står Statens Fastighetsverk för.

En kulturhistorisk förstudie har gjorts av Västergötlands Museum, vissa av de berörda områdena kommer troligen även att genomgå en arkeologisk utredning.

Om planerna går i lås så räknar man med att de första arbetena med den nya campingen skall komma igång mot slutet av året, 2005 hoppas man på att den nya restaurangen skall vara klar att tas i bruk.

««  Tillbaka till förra sidan