- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010422 ]
Begränsning av ortsnamn i Internetadresser

Ett förslag till en policy när det gäller användandet av enskilt ortsnamn inom Götene kommun i Internetadresser har tagits fram av kommunstyrelsens arbetsutskott. Detta är inte något nytt påhitt utan fasta regler för handhavande av domännamn är upprättade av NIC-SE, Network Information Centre Sweden AB, och gäller enbart .se adresser.

I reglerna framgår det att domännamn får inte registreras om det enbart består av ett geografisk ord som pekar ut en bestämd plats där verksamhet kan bedrivas och bör inte förbehållas enskild domännamnsinnehavare. Undantagna från denna regeln är kommuner och länsstyrelser, samt verksamheter som är starkt historiskt förknippade med det geografiska ord som ingår i verksamhetsnamnet. Geografiska ord som avser kommuner är dock reserverade för respektive kommun.

Detta innebär att kommunen inte kan överlåta till någon annan att registrera ett ortsnamn då detta är förbehållet kommunen. Kommunen kan däremot registrera sig som innehavare och ha avtal med förening eller företag om att de får disponera domännamnet genom att upprätta ett avtal med villkor och som kan vara tidsbegränsat.

De som får ett tillstånd beviljat att disponera ett av kommunens ortsnamn skall även åläggas att upprätta en portalplats för orten, där de som vill skall kunna få en adress med ortsanknytning.

Webbplatsen med ortnamnsanknytning bör även innehålla information om orten, kommunen samt en del information för turister.

Denna begränsning av användandet gäller endast .se adresser och de webbplatser som har ett kombinerat namn där ett ortsnamn ingår kommer inte att beröras av denna regel, exempelvis så är det fritt fram att använda sig av domännamnet www.forshems-servicebutik.se medan www.forshem.se kommer att disponeras av kommunen som sen via avtal kan hyra ut namnet med tillhörande avtalsregler.

Domännamnfrågorna kommer att handläggas av kommunkansliet och kommunstyrelsens arbetsutskott skall bevilja tillstånden för geografiska namn.

Beslut i denna fråga kommer att tas av Kommunstyrelsen den 7 maj.

««  Tillbaka till förra sidan