- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010418 ]
Mindre tranor i år vid Hornborgasjön

Nu har man snart nått kulmen på årets trandans, i går räknade man in 6020 tranor, troligtvis hamnar årets toppnotering på runt 8000 tranor vilket är mindre än förra årets notering på 10 185 stycken. Att det är färre tranor än vanligt kan bero på att dagarna har varit soliga och tranorna helt enkelt dragit norrut snabbare än de brukar. Naturvårdsverket lägger ut ca tre ton korn om dagen till de 6 000 tranor som just nu rastar vid sjön.

I år kom tranorna senare till Hornborgasjön än i fjol, i slutet av förra månaden fanns det ca 400 tranor vid sjön, i fjol vid samma tidpunkt hade runt 7000 tranor räknats in.

Trandansen har i år varit lika populär som tidigare, och runt
150 000 besökare och fågelentusiaster letar sig årligen till Hornborgasjön för att se tranornas dans, de är en viktig del av turismen i Skaraborg och många av dessa har rest lång väg för att se skådespelet.

Omsättningen på turister är avsevärt större än omsättningen på tranor. Det är inte bara ornitologer som kommer för att titta utan också människor som annars inte skulle ägna en dag åt att titta på fåglar. Man kan undra om det är tranan som folk rest hit för att beskåda eller om situation är den omvända, att tranan stannar till här för att beskåda den enorma anhopningen av människor.

Fram till den 29 april kan man beskåda de ståtliga fåglarna vid utsiktsplatsen, sen stängs den för i år.

Grus grus heter tranan på latin
Vikten är fyra till sju kilo
Höjd ca 120 centimeter
Vingspann upp till 250 centimeter
Maxålder kan bli 25 till 30 år
Tranan äter växter, bär, spillsäd, insekter, mask,och grodor.
Flyghastigheten är ungefär 65 till 70 km/tim

««  Tillbaka till förra sidan