- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010417 ]
Snart bredband via elnätet

Längtan efter bredbandsuppkoppling har varit stor hos många av datoranvändarna som idag sitter med sega modemuppkopplingar. När bredbandsutbyggnaden i landet satte igång på allvar tändes en gnista av hopp, men hos de flesta tycks den nu ha falnat, då möjligheten att få koppla upp sig via denna teknik inom överskådlig framtid inte verkar bli mer än en dröm, särskilt för de som bor utanför de stora städerna, på landsbygden och i små samhällen.

Men nu ser det ut som om denna nästan slocknade gnista kan få ny fart då flera elbolag aviserat en möjlighet att deras kunder till hösten kan komma att få koppla upp sig till bredbandsnät via det befintliga elnätet. Fungerande lösningar har tagits fram an Birka Energi, Sydkraft och Vattenfall.

Tester av denna form av bredband har utförts i Stockholm, Malmö och på Gotland, och de har visat att det finns flera fördelar med denna form av kommunikation.

Bredband via elnätet fungerar så att man via modemet kan ta emot både datakommunikation och ström från alla eluttag i den bostad som är uppkopplad till denna teknik.

Slår detta väl ut och fungerar tillfredsställande så lär elbolagen bli mycket starka konkurrenter till de bolag som erbjuder bredband via kabel. Det är dessutom mycket troligt att elbolagen kommer att stå som vinnare i denna striden om abonnenterna, då alla redan idag har en elkabel in i sitt hem, bara att teckna ett abonnemang, plugga in och surfa, enkelt och lätt.

««  Tillbaka till förra sidan