- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010414 ]
Vattennivån i Vänern stabil

Vinterns höga vattennivå i Vänern har nu sen en tid så smått börjat att sjunka och stabiliserats på en nivå runt 46,16 meter över havet. Sen den 11 januari har nivån sjunkit med 52 centimeter.

Att nivåsänkningen nu avstannat beror på att Vattenkraft i förra veckan tog över ansvaret från Länsstyrelsen för avtappningen, vilken nu har minskat med 10%, trots att vattnet är långt över högsta nivå. Anledningen är att Vattenfall följer gamla lagar som styr regleringen och om det vill sig illa kan det höga vattenstådet vara kvar ända tills nästa sommar.

Länsstyrelsen är de enda som kan sätta de här lagarna ur spel, men man säger sig inte kunna göra något längre då de nu lämnat ifrån sig ansvaret till Vattenfall.

Länsstyrelsen har kontaktat Finansdepartementet och vill att lagarna ska ses över så att Vattenfall får tillstånd att tappa ur mer vatten i Vänern.

Vårfloden är nu också på gång men i vinter har det varit mindre snö i de områden som tillför vatten till Vänern så den normala höjningen på 25 centimeter som vårfloden brukar tillföra kommer i år kanske att stanna på 10 till 20 centimeter.

I Hällekis småbåtshamn märks vattensänkningen av, men nivån är ändå mycket hög så det är tveksamt om man kommer att kunna utnyttja hamnbassängen vid den trollingträff som är om ett par veckor.

««  Tillbaka till förra sidan